Малка енциклопедия на големите модели

Много вода и спорове около килограмите са изтекли, докато супермоделите се превърнат в това, което са днес

Лиса Фонсагривс е украсявала над 200 корици на Vogue
Лиса Фонсагривс е украсявала над 200 корици на Vogue

В началото на месеца с радост ви съобщихме: Vogue, настолното списание в модата, официално обяви, че спира да работи с нездраво слаби манекенки и момичета под 16 години. Това е поредният значим обрат в почти стогодишната война по въпросите за "желателния" външен вид на моделите.

Изразът "стогодишна война" не беше случаен. Приблизително толкова време е било нужно, за да се посадят семената на тази професия като цяло, да се спори кои имена са прокарали първи, дали стъблата им трябвало да бъдат тънки или пищно оформени. Та чак през последните десетилетия са стигнали до момента, в който най-запомнящите се цветя сред моделите получават почетната добавка "топ" или "супер" към призванието си. Заедно със супер заплащане.

Дълги години преди това момичетата не изкарвали кой знае какви пари от работата си като модни красавици. За сметка на това, обикновено успявали да се задомят рентабилно. Ето и основните имена, които трябва да знаем, за да проследим историята на тази дълга котешка пътека в света на котюра. Следователно - и в целия ни заобикалящ свят, тъй като именно модата диктува огромна част от правилата в него.

Малка енциклопедия на големите моделиПървият професионален модел
Смята се, че това е французойката Мари Верне. Първоначално тя работи в известен за времето си (40-те години на XIX век) магазин за аксесоари в Париж, където заедно с други момичета показва как стоят предлаганите шалове и наметала. Там Мари се запознава с Чарлз Фредерик Уърт - колега, който в последствие става неин съпруг и отваря собствена модна къща.

Мари определено има принос за неговия успех. Докато все още са на служба в магазина, Чарлз ѝ шие семпли и елегантни рокли, които съпругата му носи, докато представя аксесоарите на работодателите си.

Клиентите започват да проявяват интерес към цялостните тоалети върху тялото на модела, питат чие дело са и пожелават Чарлз да им изработи подобни. Така той получава необходимия начален тласък, за да поеме по самостоятелния си път на дизайнер - толкова успешен, че историята го е признала за "баща на висшата мода". Казват, че понятието "моделиер" е измислено специално, за да опише работата на този храбър и иновативен шивач.

С настъпването на XX век започват да се появяват все повече жени, които се занимават с моделство, но все още не са твърде разпознаваеми в обществото. 

Малка енциклопедия на големите моделиКой е първият "супермодел"?
Ако попитаме американката Джанис Дикинсън, тя със сигурност ще посочи собственото си име. Вече го е правила неведнъж, като освен това твърди, че и самият термин е измислен от нея. Според думите ѝ, нейната агентка я попитала: "Джанис, за каква се мислиш - за Супермен ли?", а красивата брюнетка остроумно се заиграла с думите и отвърнала: "Не... Аз съм супермодел, скъпа, ще се отнасяш с мен като със супермодел и ще основеш категория на супермоделите". 

В този разговор Джанис определено не ни звучи като най-симпатичната и земна личност, която можем да си представим. Вероятно Тайра Банкс също споделя това мнение. През 2003 тя назначи Дикинсън за съдия в "America's Next Top Model", но двете често спореха заради критиките на самозвания "първи супермодел" към момичетата от категория "plus size". В крайна сметка Тайра уволни Джанис и я замести с друга икона от по-старото поколение манекенки - Туиги. За нея ще поговорим след малко.

Всъщност, единодушен отговор по въпроса за първия супермодел няма, но могат да се отличат няколко основни претендентки за титлата. Всяка от тях крачи уверено из модните среди десетилетия преди Джанис Дикинсън да се появи на бял свят и да ходи права под масата. Тези емблематични дами са:

Малка енциклопедия на големите моделиАнита Колби - най-скъпоплатеният модел на 40-те, което означава, че в добрите си години е взимала по 50 долара на час. Анита е била популярна с прякора си "Лицето", а "краката за милион долара" от същата ера принадлежат на пин-ъп момичето Бети Грейбъл. Както се вижда от снимката, тогавашните представи за перфектни бедра драстично са се различавали от сегашните.

И все пак, като че ли шведката Лиса Фонсагривс е оставила най-дълбока и стилна следа в модния свят отпреди масовото нашествие на супермоделите. Най-много ценители са склонни да провъзгласят именно нея за първата жена, постигнала тази титла. Лиса Фонсагривс украсява над 200 корици на Vogue и тъй като в онези времена хората изключително добре познават лицето ѝ, именно тя помага на модната библия да се сдобие с прословутата си тежка дума за утвърждаването на всички супермодели до днес. 

Други модели, които се нареждат сред първите "супер" и едва ли някога ще бъдат забравени, са Дориан Лий, Джия Каранджи, Джийн Шримптън - можете да им се възхитите в нашата красива галерия.

Малка енциклопедия на големите моделиСписъкът на Glamour и най-важната "клечка" в него 
Бляскавите мадами от черно-белите ленти постилат истински червен килим за идните поколения. През 1968 година етикетът "супермодел" е официално признат чрез страниците на списание Glamour. Там излиза списък с цели 19 красавици, които попадат под знаменателя на новия термин в модата. 

Тук сме избрали да обърнем специално внимание на Туиги (twig - клонка, вейка - бел. ред.), тъй като сред избраничките на Glamour тя е най-голямата модната икона на 60-те. Мнозина смятат, че именно Туиги, много преди Кейт Мос, е причина за въвеждане на поднорменото тегло като желан стандарт в модата. Факт е, че в продължение на дълги години изискванията за модели са съвпадали с предполагаемите мерки на Мерилин Монро. След намесата на модели като Туиги обаче, сантиметрите на "перфектната" женска фигура постепенно се намаляват.

Едновременно с това обаче разцъфва и по-оформената фигура на загорелите атлетични момичета от "калифорнийски тип". Шерил Тийгс, например, е най-известна с участията си на корицата на спортното издание Sports Illustrated, което също се превръща в движеща сила при определяне на стандартите за идеалното женско тяло. По-здравословно изглеждащото такова, което отново изтласква андрогенния външен вид на заден план. 

Големите пари
През 1974 Лорън Хътън подписва безпрецедентен до онзи момент договор за милион долара с Revlon. През цялата си кариера тя отказва да премахне прочутото разстояние между предните си зъби и превръща "недостатъка" в своя запазена марка. Светът започва все повече да харесва естественото в моделите.

Година по-късно примерът на Хътън е последван и от Марго Хемингуей (да, внучката на култовия американски писател), която получава огромна сума, за да стане рекламно лице на парфюма Babe на "Фаберже". Инес де ла Фресанж пък става първият модел, подписал ексклузивен договор с лейбъл от висшата мода - Chanel. 


Малка енциклопедия на големите моделиИ така стигаме до златната ера на супермоделите от началото на 90-те.

Всички знаем имената на "светата троица" в модата: Линда Еванджелиста, Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл. Първите чернокожи модели вече са прокарали път, така че за великолепната "черна перла" няма пречки към върха. Тя и колежките ѝ изживяват най-успешните си години. Окончателно се превръщат не само в тела и лица, които показват модата, но и в личности, които разказват за себе си и масовата публика се интересува от техните думи.

Окончателно се налага разликата между модел, топмодел и супермодел. А ако се чудите каква точно е тя, може би прословутите думите на Еванджелиста са достатъчно описателни: "Не се събуждаме за по-малко от 10 000 долара на ден!" Това е едно от изказванията с най-лоша слава в историята на модата, но всъщност е истина. По лъскавите корици има достатъчно място за скъпоплатените супермодели, така че към троицата се приъединяват още три дами, за да оформят "великолепната шесторка": Клаудия Шифър, Синди Крауфорд и Кейт Мос.

След това обаче залязват. Говори се, че светът на модата се уморява от това "събуждане за 10 000 долара" и оттогава насам преднамерено не позволява на малка група от супермодели да се изкачи до същите висоти. Актрисите, певиците и други красавици в шоубизнеса отново се оказват предпочитани за кориците на списания.

През 2007 манекенките бяха подложени на особено голямо неодобрение. Уругвайският модел Елиана Рамос се превърна в третото момиче, загубило живота си в гладните лапи на анорекията, за период само от 6 месеца - след сестра си Луизел Рамос и Ана Каролина Рестън. Въпреки всичко, от няколко години насам се наблюдава нов супервъзход на супермоделите.

Дали ангелите, за които ви разказваме ежедневно, отново ще се издигнат до нечуваните висини на "великолепната шесторка"? Можем само да им го пожелаем. Както и да се надяваме, че наред с мечтите за бляскав успех, ще насаждат в останалите жени и идеали за по-здравословна визия.    

36 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.231
Tereza Savova 21.05.2012|20:30
ами по-добре е , мен наоми ми е противна
230
Tereza Savova 21.05.2012|20:29
и какво като не си
229
Tereza Savova 21.05.2012|20:28
само някои обаче
228
Tereza Savova 21.05.2012|20:28
да, прекалено звучи
227
Tereza Savova 21.05.2012|20:27
кога ще спрат с фотошопа
226
Neli Veselinova 21.05.2012|17:30
След като спрат да използват фотошоп редиците на супермоделите рязко ще оредеят.
225
diva guska 21.05.2012|17:16
красиви са и според мен
224
diva guska 21.05.2012|17:15
Всичките са много красиви и женствени
223
Диана Бойкова 21.05.2012|17:12
Страшно е,ако се подхлъзнеш..
222
Диана Бойкова 21.05.2012|17:11
Много прехвалени са тези списания според мен! "Модната библия"..."Модното гуру"...Повечето неща са майтапи,отколкото реални съвети...дано го знаят
221
красива роза 21.05.2012|17:02
много страшна болест е това
220
красива роза 21.05.2012|17:02
Странни са , но пак са красиви
219
ina ina 21.05.2012|16:42
потърси го във нета и го гледай :)хахах
218
ina ina 21.05.2012|16:42
Моделите жертва на анорексията направо тръпки ме побиха
217
desislawa pawlewa 21.05.2012|16:30
различни времена, различно нещо
216
meglena kostova 21.05.2012|16:24
аз не съм голям модел, така че....
215
Ариана Оптимистикова 21.05.2012|16:15
214
Ариана Оптимистикова 21.05.2012|16:15
ее, различни времена, различни нрави
213
Ема Маринова 21.05.2012|14:47
Ееее анорексичната моделка е просто грозна гледка!
212
Милена Стоилова 21.05.2012|14:23
тамошните разбирания за селско не са като нашите
211
Alena Bukva 21.05.2012|14:22
210
Ape Ptero 21.05.2012|14:22
Ходещи закачалки, отвсякъде стърчат кокали, а и са толкова безлични...
209
Dimi Petkov 21.05.2012|14:22
Трябва да има храна - те си заслужават да са дебели!
208
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:21
207
Милена Стоилова 21.05.2012|14:21
сексапилна отвсякъде
206
крива отвертка 21.05.2012|14:21
и аз мога да я занеса до спалнята
205
Alena Bukva 21.05.2012|14:21
Дам определено:))
204
известна личност 21.05.2012|14:21
Усмихнат човек :).
203
Dimi Petkov 21.05.2012|14:21
Е, има и по-стари от нея, ама не са влезли в историята сигурно.
202
манна небесна 21.05.2012|14:21
искам да гледам милион и едно желания
201
Милена Стоилова 21.05.2012|14:21
определено си права
200
Alena Bukva 21.05.2012|14:21
А бе едва ли първият топмодел може да се нарече селско парче, ама айде...;))
199
Рени Чен 21.05.2012|14:21
А тя цял живот се е борела да се доказва, че е по-добра от Наоми, защото непрекъснато ги сравнявали...
198
Dimi Petkov 21.05.2012|14:21
Не се страхувай :)
197
властен олигарх 21.05.2012|14:20
Да, разликата е фрапираща.
196
Олег Божков 21.05.2012|14:20
За времето си е бела цял секссимвол:)
195
Dimi Petkov 21.05.2012|14:20
Ей, къде са тия години - все едно беше вчера....как върви това време...
194
Alena Bukva 21.05.2012|14:20
Много е злобна обаче
193
крива отвертка 21.05.2012|14:20
обръщалка направо голям коефициент
192
Alena Bukva 21.05.2012|14:20
Ами да така си е!
191
Милена Стоилова 21.05.2012|14:20
има нещо такова, видяхте ли новата линия червила които тя рекламира, не са лоши
190
Рени Чен 21.05.2012|14:20
Да, отвсякъде пращи силикон и прекаляване с фотошопа!
189
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:20
Типично селско парче :).
188
Dimi Petkov 21.05.2012|14:20
Ей, и Вазов - той като виден общественик...браво, браво...много добре ;)
187
malko kretenche 21.05.2012|14:20
Дам, май е била всякаква. За съжаление и наркоманка, заради което и умира от СПИН....:(
186
Dimi Petkov 21.05.2012|14:19
Не мога да се съглася с теб, ама си имаш мнението де :)
185
ivana spasova 21.05.2012|14:19
Тайра Банкс заслужава да носи титлата супермодел. Какво излъчване има само!
184
манна небесна 21.05.2012|14:19
и се смее гадно
183
BornToBe Wild 21.05.2012|14:19
Някъде бях чела интервю на Синди Крауфорд, че сегашните манекенки са грозно слаби и тя изобщо не ги харесва. И че ако трябвало сега да се завръща в модата сигурно щяла да се откаже. Ами как иначе - то анорексичка до болимичка!
182
Tereza Savova 21.05.2012|14:19
и какво от това
181
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:19
180
Рени Чен 21.05.2012|14:19
Сега по кориците на списанията са певици и актриси, а не самородни таланти като всички тези модели...
179
Dimi Petkov 21.05.2012|14:19
Правилно - на нищо не прилича сега...
178
известна личност 21.05.2012|14:19
177
Dimi Petkov 21.05.2012|14:19
Имало е, а сега само анорексички....
176
властен олигарх 21.05.2012|14:19
Стават за едно-две ревюта :).
175
крива отвертка 21.05.2012|14:19
174
Рени Чен 21.05.2012|14:18
Като изключим рахитичното й тяло, има специфични черти и някак сурова красота.
173
Dimi Petkov 21.05.2012|14:18
Всеки има право да си каже мнението все пак :)))
172
Tereza Savova 21.05.2012|14:18
е, за тогава е имало защо да е такава
171
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:18
Ще я вкарам в правия път аз :).
170
Alena Bukva 21.05.2012|14:18
И за мен също! Това са моделите с които ние израснахме и те наистина могат да се нарекат ИДОЛ
169
Tereza Savova 21.05.2012|14:18
168
Steffi To 21.05.2012|14:18
167
Dimi Petkov 21.05.2012|14:18
Какво общо има това предаване?
166
манна небесна 21.05.2012|14:18
165
известна личност 21.05.2012|14:18
Жена мечта за повечето мъже.
164
Dimi Petkov 21.05.2012|14:18
Мъжете ставят яки, а жените огърчевяват, нали :)
163
Alena Bukva 21.05.2012|14:18
Джанис обаче е била голямо надувалка :)
162
Tereza Savova 21.05.2012|14:18
тя е страхотна! и аз я харесвам както и ел макферсън
161
крива отвертка 21.05.2012|14:17
както и половината човечество :)
160
Христея Бакалова 21.05.2012|14:17
Аууу, модата от 80-те беше уникално зле - жените навличаха едни широки рокли и блузи с огромни ръкави, за прическите мани-бегай
159
Ape Ptero 21.05.2012|14:17
Малко от известните личност носят годинките и белезите оставени от тях с гордост и достойнство.
158
властен олигарх 21.05.2012|14:17
Няма как да отречем красотата на старите модели.
157
malko kretenche 21.05.2012|14:17
Мари Верне какъв модел е била само , а;))
156
манна небесна 21.05.2012|14:17
какво говориш! изпаднал съм във възторг :) още не мога да се оправя
155
Tereza Savova 21.05.2012|14:17
хайде кейт мос може да я изключа
154
BornToBe Wild 21.05.2012|14:17
Постни ли? Сега са по-скоро претруфани с излишна информация от рода на "5 Стъпки да се усмихнем" и т.н.!? Не, не мисля, просто всичко е с времето си!
153
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:17
Правилно, нека им го сипят на скелетите!
152
Tereza Savova 21.05.2012|14:16
за мен номер едно си остават завинаги дамите от "великолепната шесторка" - Линда Еванджелиста, Кристи Търлингтън, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Синди Крауфорд и Кейт Мос.
151
BornToBe Wild 21.05.2012|14:16
Джия Каранджи е била и лесбийка;)
150
Dimi Petkov 21.05.2012|14:16
Цялото им поколение е сбъркано според мен...
149
властен олигарх 21.05.2012|14:16
Повечето искат единствено да са слаби и нищо друго.
148
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:16
147
malko kretenche 21.05.2012|14:16
146
Kokita Bebita 21.05.2012|14:16
Сигурно и Верне би казала същото за днешните си колежки.
145
крива отвертка 21.05.2012|14:16
твърде е възможно
144
Dimi Petkov 21.05.2012|14:16
Ама хич - все едно някаква лелка...
143
Alena Bukva 21.05.2012|14:15
Ами добре, ама кое му е толкова смешното:)
142
Dimi Petkov 21.05.2012|14:15
Научих много неща, а някой от снимките са определено странни....
141
Милена Стоилова 21.05.2012|14:15
и какво постни са били кориците на списанията , сега са много по-добре
140
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:15
Да, тя е истинска жена.
139
Alena Bukva 21.05.2012|14:15
Винаги съм била голям фен на Синди Крауфорд;)
138
манна небесна 21.05.2012|14:15
това си е самата истина
137
известна личност 21.05.2012|14:15
Втората половина на 20 век.
136
malko kretenche 21.05.2012|14:15
Изобщо не са на мода
135
Dimi Petkov 21.05.2012|14:15
Честно ли ти харесва толкова много?
134
BornToBe Wild 21.05.2012|14:15
Моника Белучи е страхотна жена!! :) наиситна е перфектна!
133
LiubCho Yo 21.05.2012|14:15
Какво значи тук някакъв си пол:) На мода са андрогенните индивиди.
132
Dimi Petkov 21.05.2012|14:15
Възхитен съм от повечето стари снимки :))))))))
131
Ape Ptero 21.05.2012|14:15
Сега на път да завладеят корицити са плюс сайз моделите... какъв обрат!
130
BornToBe Wild 21.05.2012|14:14
да има страшни очи!;)
129
Милена Стоилова 21.05.2012|14:14
мъжете също се променят
128
Alena Bukva 21.05.2012|14:14
аре да запишем неква песен у Испания
127
манна небесна 21.05.2012|14:14
126
Ape Ptero 21.05.2012|14:14
Ама се изявява като модел само за Долче и Габана май ;)
125
dulssi neya 21.05.2012|14:14
Само уточни от кое минало, щото модата от Ренесанса с онези перуки и дълги непрани фусти нещо не ме кефи.
124
Alena Bukva 21.05.2012|14:14
123
Милена Стоилова 21.05.2012|14:13
Туиги е много красива
122
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:13
покажи си рогцата
121
Alena Bukva 21.05.2012|14:13
Мноф=го полезна енциклопедия!;)
120
набръчкан мозък 21.05.2012|14:13
Ехеее, сукал е здраво мустаците обаче, а :)
119
властен олигарх 21.05.2012|14:13
Тя не е ли малка?
118
крива отвертка 21.05.2012|14:13
има нещо такова
117
набръчкан мозък 21.05.2012|14:13
Била, сега вече не е :)))
116
Alena Bukva 21.05.2012|14:13
Не е точно така, сега много жени искат да има мускули и да изглеждат силни и здрави също. Но повечето за съжаление искат само да са слаби!
115
г-жа Тенджеркова 21.05.2012|14:13
Много тъжен край за един супермодел с обещаваща кариера... Жертва на дрогата и СПИН-а.
114
манна небесна 21.05.2012|14:13
113
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:13
Сега голотата е по-важна.
112
набръчкан мозък 21.05.2012|14:13
Олеее, стига пък ти така да я обиждаш...
111
Сантра Стефанова 21.05.2012|14:13
Както всеки нормален бг писател и поет, който е и подобаващ женкар и алкохолик.
110
набръчкан мозък 21.05.2012|14:12
Да, само за век - наистина покъртително!
109
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:12
голяма приказка каза, ще те черпя
108
числото Фи 21.05.2012|14:12
то си е за страх
107
известна личност 21.05.2012|14:12
Модата в миналото ми харесва много повече, отколкото тази в днешно време, в която има нещо сбъркано.
106
набръчкан мозък 21.05.2012|14:12
Първият професионален модел изобщо не мяза на модел :)
105
крива отвертка 21.05.2012|14:12
104
властен олигарх 21.05.2012|14:12
Забелязвам, че с годините представите за мъжко тяло са за здрав мъжага, а за жените да бъдат все по-кльощави и по-кльощави.
103
malko kretenche 21.05.2012|14:12
тия анорексии навремето бяха ужасни!
102
Олег Божков 21.05.2012|14:12
От изобилие към оскъдност:)
101
манна небесна 21.05.2012|14:12
мъчно ми е за мело тв мания
100
набръчкан мозък 21.05.2012|14:12
Е да, ама сега я виж на какво прилича...
99
числото Фи 21.05.2012|14:12
аз харесвам моника белучи, тя има страхотно тяло, не е анорексичка и не одобрява пластичните операции
98
набръчкан мозък 21.05.2012|14:11
Някой имат, ама други - само кожа и кокали...
97
ivana spasova 21.05.2012|14:11
А от Монро до ден днешен още по-голяма!
96
набръчкан мозък 21.05.2012|14:11
Да, обаче тия момичета изобщо не мислят за тези неща според мен...
95
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:11
С времето жените се променят много.
94
крива отвертка 21.05.2012|14:11
93
известна личност 21.05.2012|14:11
На това ли прилича днес?
92
набръчкан мозък 21.05.2012|14:11
Да, мен тръпки ме побиха да ви кажа...страшна работа..
91
властен олигарх 21.05.2012|14:11
Аз си харесах още 2.
90
Steffi To 21.05.2012|14:10
Муйто интересанте!
89
числото Фи 21.05.2012|14:10
не е могла да приеме факта че остарява и е започнала с корекциите
88
набръчкан мозък 21.05.2012|14:10
Да, напълно съм съгласен с теб - минали са покрай модели тия ;)
87
манна небесна 21.05.2012|14:10
и мегана ли играела там?
86
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:10
От анорексията...
85
известна личност 21.05.2012|14:10
Ауууу много добре :). Освен писател, съдия, значи е бил и ценител на женската красота :).
84
набръчкан мозък 21.05.2012|14:10
Добре, че има снимки поне да си спомняме, нали :)
83
Христея Бакалова 21.05.2012|14:10
От Мари Верне до Мерилин Монро! Каква промяна за един век.
82
числото Фи 21.05.2012|14:10
те всички по този път тръгват
81
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:10
80
набръчкан мозък 21.05.2012|14:10
С тия измислени шаблони - сами си разбиват здравето.
79
числото Фи 21.05.2012|14:09
направо се отвратих
78
malko kretenche 21.05.2012|14:09
На сегашните фотошопа им е по-хубав! Това там е естествена красота!
77
властен олигарх 21.05.2012|14:09
По-лесно им е било от на сегашните.
76
крива отвертка 21.05.2012|14:09
75
г-жа Тенджеркова 21.05.2012|14:09
Ама едно време, сега не прилича на нищо.
74
набръчкан мозък 21.05.2012|14:09
И сега продължава да се мени - вече не са на мода слабите манекенки...
73
числото Фи 21.05.2012|14:09
с джоли и меган фокс
72
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:09
Малко месце да им дадат.
71
набръчкан мозък 21.05.2012|14:09
Наистина има много красиви момичета ако трябва да бъдем честни :)
70
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:09
69
malko kretenche 21.05.2012|14:09
68
г-жа Тенджеркова 21.05.2012|14:09
Тази Джанис сега е толкова противна - една силиконова баба!
67
числото Фи 21.05.2012|14:09
Джанис Дикинсън е най-красива
66
набръчкан мозък 21.05.2012|14:08
И на мен - доста са се поровили авторите ;)
65
известна личност 21.05.2012|14:08
Навремитооо....
64
Alena Bukva 21.05.2012|14:08
топ манекнките на 90-те всички бяха големи парчета:))
63
Kokita Bebita 21.05.2012|14:08
Първият конкурс за красота в София се е провел някъде 1911-1912 г. и на него дядо Вазов е бил жури:)
62
Милена Стоилова 21.05.2012|14:08
особено снимките
61
mariyna todorova 21.05.2012|14:08
С времената и критериите за красота се променят, което до някъде е хубаво ;)
60
властен олигарх 21.05.2012|14:08
Вече ги няма тези жени левскарче... и Левски не е същия отбор.
59
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:08
58
крива отвертка 21.05.2012|14:08
а онзи филм с джоли за нея ли става дума?
57
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:08
Хубави и истински!
56
Милена Стоилова 21.05.2012|14:07
и да им спрат наркотиците
55
malko kretenche 21.05.2012|14:07
Уникална мода от 60-те години! :) Много са хубави
54
известна личност 21.05.2012|14:07
Ако жена която тежи под 30 килограми можеш да я наречеш красива, значи има нещо объркани в твоите представи.
53
набръчкан мозък 21.05.2012|14:07
С малко изключения ако трябва да бъдем точни :)
52
mariyna todorova 21.05.2012|14:07
Въпрос на вкус, а и много често се търсят някакви нетипични красавици.
51
Милена Стоилова 21.05.2012|14:07
50
манна небесна 21.05.2012|14:07
49
BornToBe Wild 21.05.2012|14:07
Много!! С форми с излъчване, с всичко! Сега само безлични анорексии се клатят по модните подиуми!
48
Милена Стоилова 21.05.2012|14:07
те са номер едно
47
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:07
не, сегашните са по-хубави
46
набръчкан мозък 21.05.2012|14:07
Да, ама сега вее на нищо не прилича :)
45
властен олигарх 21.05.2012|14:07
С някои изключения.
44
набръчкан мозък 21.05.2012|14:07
О да, оная с анорексията просто ме разби - защо изобщо да я пуснали..
43
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:06
Страх ме е...
42
крива отвертка 21.05.2012|14:06
да ги поназобят малко
41
Милена Стоилова 21.05.2012|14:06
аз мисля че сегашните са по-хубави
40
mariyna todorova 21.05.2012|14:06
И сега има, особено тези на VS.
39
известна личност 21.05.2012|14:06
Да и на мен така.
38
набръчкан мозък 21.05.2012|14:06
Абе и на тия мацки не им е било много лесно през миналото :)
37
манна небесна 21.05.2012|14:06
36
властен олигарх 21.05.2012|14:06
Сега е станала разглезена лелка.
35
BornToBe Wild 21.05.2012|14:06
Джия Каранджи най-великия топ модел, до ден днешен тя си остава и най-скандалната:) Първи топ модел всъщност мисля, че е именно тя!
34
Тръпкомир Тръпков 21.05.2012|14:06
да има материал
33
набръчкан мозък 21.05.2012|14:06
Какви красиви манекенки е имало навремето обаче, забелязвате ли?
32
крива отвертка 21.05.2012|14:06
а оная слабата
31
известна личност 21.05.2012|14:05
Хранете ги тия момичета малко.
30
властен олигарх 21.05.2012|14:05
Анорексията не прощава!
29
Средновековен Рицар 21.05.2012|14:05
Има уникални красавици, но и такива от които ме хваща страх.
28
Милена Стоилова 21.05.2012|14:04
наоми кембъл като млада беше страшно парче
27
Милена Стоилова 21.05.2012|14:03
без на последната снимка
26
Мони Бонбони 21.05.2012|13:42
И пак все още са доста слабички.
25
katya noveva 21.05.2012|13:18
Всичките са много красиви!
24
София Павлова 21.05.2012|13:10
да, много са красиви, повечето от тях!
23
София Павлова 21.05.2012|13:09
много ми хареса този материал!
22
Милена Стоилова 21.05.2012|13:08
по какво личи
21
Милена Стоилова 21.05.2012|13:08
хубост неземна
20
Margо Filipova 21.05.2012|12:56
19
Margо Filipova 21.05.2012|12:56
много красиви жени!
18
Анита Кралева 21.05.2012|12:35
Да живеят бисквитите сестро!
17
Анита Кралева 21.05.2012|12:34
Много интересен материал!
16
malka Galka 21.05.2012|12:08
През годините модата се е менила и различни жени са били приемани за красиви. Но нито една от посочените горе не мога да определя като некрасиви... освен анорексичките де. Тяхното направо е грозно.
15
Насакото Яката 21.05.2012|11:36
Така е, човек трябва да обръща по-голямо внимание на по-непреходните неща, иначе е обречен, ако залага единствено на външния си вид, след време да няма какво да предложи.
14
mariyna todorova 21.05.2012|11:34
Моделите налагат шаблони, които млади момичета следват, а това с наднорменото тегло се превърна в епидемия... Далеч по-здравословни и женствени за мен са модели като Синди, Линда, Тайра, Джия...
13
bojidara naneva 21.05.2012|11:12
Това са най- големите имена на модата....нормално е да не ги знаеш, ако не се интересуваш от мода- повечето вече даже и не са сред живите, а другите са възрастни вече.
12
Старата Госпожа 21.05.2012|11:07
Добре, че са ги запазили тия неща, да можем да видим и сравним нещата.
11
Videlina Kirilova 21.05.2012|11:06
Явно не са от твоето поколение и затова:) Е, сега вече ги знаеш, не че това те топли по някакъв начин, но поне си повишаваш културата.
10
lolly pop 21.05.2012|11:05
Явно има доста пластични операции..
9
Ariana Stamenova 21.05.2012|11:05
Красотата си е красота, на черното не можем да кажем бяло, но за съжаление с годините отминава и само споменът остава....
8
Старата Госпожа 21.05.2012|11:05
Повечето от тези имена изобщо не съм ги чувала :)
7
Старата Госпожа 21.05.2012|11:02
Някой определено не приличат на модели, ама хайде - от мен да мине :)
6
Jasmin Petrova 21.05.2012|11:02
Моделите с анорексия наистина са плашеща гледка. Никоя професия не заслужава подобни животозастрашаващи жертви.
5
gergana topalova 21.05.2012|10:56
И аз сега я виждам :) А вече прилича на.....и е много по- различна...
4
nina stanislavova 21.05.2012|10:55
едно време май моделите са били по-хубави :)_
3
Ralica Hristova 21.05.2012|10:48
Добре, че вече имат малко повече мръвка по тях!
2
mikky piky 21.05.2012|10:48
Че тя Джанис Дикинсен била много яка като млада- не знаех.
1
apetitna parjola 21.05.2012|10:46
моделът от последната снимка си е направо анорексичка
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay