Петдесет години кърмене

Джудит Уотърфорд е нахранила не едно бебе

Кърменето е сложна тема, по която ще си поговорим много скоро, и то задълбочено. За съжаление, жените понякога имат проблеми с това. Не винаги търсенето обуславя предлагането. Младите майки, често подложени на стрес след раждането, не съумяват да подходят правилно към бебето и минават на изкуствени млека. Това не само, че лишава кърмачето от изключително важното за него майчино мляко, а и е в ущърб на женското здраве. От Националната Асоциация "Подкрепа за кърмене" обаче ни върнаха в близкото минало, когато необразованите жени са "работили" кърмене срещу пари. Те ни разказаха за една жена, която има завиден опит в това непосилно за някои майки занимание.

Джудит Уотърфорд би могла да бъде наречена с всякакви суперлативи, които да подчертаят нейните качества на кърмачка. Ако трябва да сме по-точни, Джудит е била дойка в продължение на 50 години – професия, която в цивилизования свят е отживелица. Тя се омъжва на 21 и дълги години след това осигурява мляко не само за бебетата в нейното семейство. Откърмила е 6 свои деца, 8 чужди и е хранила много от кърмачетата на свои приятели и съседи. В разцвета на силите си дава около 2л мляко всеки ден. Самата тя признава обаче, че след 75-годишна възраст не е била в състояние да кърми повече от едно бебе.

През 1831 г. за нея пишат всички ежедневници и медицински журнали. Джудит демонстрира на своя 81-ви рожден ден как изцежда мляко от лявата си гърда. Тогавашните експерти твърдят, че млякото на дойката е "приятно, сладко, и по нищо не се различава от това на младите, здрави майки".

Тази забележителна жена е дала здравословен житейски старт на не едно бебе. За съжаление, не сме чували за такива дойки в днешно време. Всъщност самите млади майки рядко се справят със задачата да накърмят бебетата си – било то заради липса на желание, или изчерпано търпение.

 

 

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти