"Изгубеното" време в интернет

Безсмисленото сърфиране в интернет ни прави по-продуктивни

"Изгубеното" време в интернет

Началниците не трябва да се вбесяват, когато подчинените им сърфират безсмислено в интернет в работно време.

Оказва се, че разглеждането на глупави сайтове прави служителите по-продуктивни или поне така твърди последното проучване по темата идващо от Сингапур.


Проф. Дон Чен от Сингапурския национален университет и неговата колежка Вивиен Лим разделили доброволци на три групи, като им поставили едни и същи задачи за изпълнение. След известно време на първата група била дадена традиционната почивка, на втората - да подрежда клечки, а на третата - да виси произволно в интернет в любими сайтове.

След като се завърнали на работа, тези, които цъкали из мрежата на секундата се съсредоточавали отново в работата си и много по-бързо се справяли със задачите. Останалите групи се проявявали значително по-зле.

При втори експеримент по време на почивката на едната група позволили да изпраща имейли до близки и познати, на другата да сърфира по желание в интернет. Отново тези, които свободно използвали киберпространството дали по-добри показатели при възобновяване на работния процес.

"Изводът за работодателите е яснен, твърди проф. Чен. Оставете служителите си безгрижно да сърфират в мрежата. Това е добре и за тях, и за вас!".

 

Естествено, не става дума да прекарате половината от работния ден във Фейсбук. Склонни сме да се доверим на проф. Чен, тъй като никой от нас не е робот и всеки има нужда да разнообрази като достави малко развлечение на мозъка си с някой забавен статус в социалната мрежа или посети интересен и любим сайт.

Много от работодателите следят служителите си в интернет. Следват наказания, глоби, а понякога дори и уволнения, ако за малко "изневериш" на поредната екселска таблица например.

Понякога на пръв поглед безцелното губене на време в интернет се оказва глътката свеж въздух, който ни помага да свършим тонове работа.

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 18.08.2011|13:14
Колко помага на работния процес не знам, но като гледам как мои приятели по цял ден висят във Facebook и Skype, публикуват какво ли не и си пишат с кого ли не, чак се питам изобщо работят ли? Изобщо не съм съгласна, че помага, напротив прекалено много разсейва служителите. В нашия офис ни е забранено, изобщо да използваме социалните мрежи и да си чатим с приятели и да Ви кажа честно, много сме си по-добре така.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay