10 алтернативи на шампоана

10 алтернативи на шампоана

Преди да се появи шампоанът, хората се къпели с добрия стар сапун, изработен от различни естествени почистващи препарати. Вече хората не използват сапун за измиване на косата си, но и шампоанът не е най-добрият вариант. За щастие, има алтернативи на шампоана, които са много по-полезни за косата. 

1. Сода за хляб

Сода за хляб в косата? Не се притеснявайте, содата за хляб всъщност е естествен ексфолиант, което означава, че може да премахне мъртвите клетки на кожата и замърсяванията, да намали излишното количество омазняване и да помогне за изчистването на скалпа. Като цяло нежно детоксикира косата ви.

Рецепта: Използвайте 1 супена лъжица сода за 1 чаша вода. Плътната и къдрава коса може да се нуждае от повече сода, докато тънката и суха коса може да се нуждае от по-малко. Изсипете сместа в бутилката и разклатете, докато содата се разтвори. Изстискайте сместа върху мократа си коса и я втрийте, започвайки от корените. След това изплакнете.

2. Ябълков оцет

Поради киселинността си, ябълковият оцет забавя растежа на дрождите, които често водят до загуба на коса. Той също така осигурява основни минерали и витамини в подкрепа на блясъка, здравината и гладкостта, помага за поддържане на цвета на косата и регулира баланса на pH на косата.

Рецепта: Смесете една супена лъжица ябълков оцет с чаша вода в бутилка и я разклатете. Изсипете разтвора върху косата си и след това го изплакнете обилно.

3. Яйчен жълтък

Яйцата са пълни с протеини и витамини, които са много полезни за косата. Яйцата действат като повърхностноактивно вещество, извеждайки мръсотията по дължината на косата ви. Работи и като балсам за суха коса. Като цяло ще остави косата ви мека, чиста и блестяща.

Рецепта: Разбийте яйце в бутилка, като го разклатите. Влезте под душа и изсипете яйцето върху мократа си коса. Оставете го да действа 1-3 минути и след това го измийте с хладка вода.

4. Алое вера

Знаете ли колко бактерии и гъбички живеят на скалпа ви? Е, за наш късмет, алое верата има много антибактериални свойства. Тя може да разгради мъртвите кожни клетки и нейният противовъзпалителен ефект прави алоето отлично лекарство за пърхот. 

Рецепта: Можете да използвате обикновен гел или да добавите някои допълнителни съставки. Масажирайте гела от алое вера в косата си, от скалпа до краищата. Четкайте косата си с гребен с широки зъби. Оставете тази маска да действа 30 минути, след което изплакнете.

5. Лимонов сок

Лимонът е една от най-евтините и лесни алтернативи на шампоана. Лимонената киселина в лимона има антимикробни свойства и благодарение на своя регулатор на рН, го прави чудесно почистващо средство, особено за косата с пърхот. Може да работи и като естествен освежител.

Рецепта: Изцедете 1 супена лъжица лимонов сок в 2 чаши вода и разклатете. Изсипете сместа върху косата си, масажирайте я за 2-3 минути, след което я отмийте.

6. Кокосово масло

Кокосовото масло се използва буквално за всичко, от премахване на грима до слънцезащита. Снабдено с витамини, то стимулира растежа на косата, спасява я от сухота и ви предпазва от негативно влияние на околната среда. То също така предотвратява косопада и е полезно при лечение на пърхот.

Рецепта: Нанасяйте кокосово масло през нощта върху суха коса, като се уверите, че всеки кичур е покрит, след това я увийте с кърпа и я оставете да престои 20-30 минути.

7. Чай

Това може да звучи странно, но следващия път, когато сварите вода, за да си направите хубава чаша чай, направете и една чаша за косата си. Благодарение на кофеина, чаят стимулира притока на кръв, хидратацията на кожата и доставянето на кислород в тялото ви - и всички тези неща подобряват растежа на косата и предотвратяват косопада!

Рецепта: Пригответе чай, оставете го да се охлади и го изсипете върху главата си. 

8. Зехтин

Богат на хранителни вещества, зехтинът притежава много омекотяващи свойства и действа като чудесен естествен овлажнител, правейки косата мека, еластична и здрава. Маслото успокоява външните слоеве на косата, придавайки блясък. 

Рецепта: Количеството, от което се нуждаете, зависи от дължината на косата ви. Късата коса изисква не повече от супена лъжица топъл зехтин, докато по-дългата коса може да се нуждае от до 1/4 чаша. Втрийте го в скалпа си за 15 минути, след което изплакнете.

9. Масло от чаено дърво

Това е още едно масло, което се бори с бактериите и лекува възпалението. Използва се за лечение на кожни проблеми от векове, включително пърхот. Така че естествено, то е невероятен шампоан против пърхот. Премахва мъртвите клетки, излишното масло и остатъците от други продукти. Също така почиства порите ви, помага на кожата ви да диша.

Рецепта: Винаги го разреждайте с други масла, като кокосово или бадемово масло в съотношение 1 към 10. Можете да го използвате и за изплакване: смесете 4-5 капки масло от чаено дърво за всяка чаша вода.

10. Семена от сминдух

Семената от сминдух са богат източник на витамини, протеини и киселини, които са от съществено значение за насърчаване растежа на косата. Те също се борят с бактериите и гъбичките и са доста ефективни за намаляване на косопада. Дори повече от това, те се използват за лечение на състояния, които водят до суха, раздразнена кожа, като пърхот.

Рецепта: Накиснете семената за една нощ. Смелете 1-2 супени лъжици семена и изсипете 2 чаши гореща вода при тях. Масажирайте го в косата си и го оставете за 20 минути, след което изплакнете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay