10 ядливи цветя, с които можете да декорирате храната си

10 ядливи цветя, с които можете да декорирате храната си

Неотдавна ядливите цветя бяха запазени за причудливите пекарни и ресторантите със звезда Мишлен. И тогава се появи Instagram. Украсяването на коктейли, торти и други ястия с цветя изглежда страхотно и може да бъде много забавно, но трябва да бъдете наясно, че не можете да използвате всяко цвете за тази цел. 

Терминът "ядливо" цвете означава, че цветето не е обработвано с пестициди и че цветето естествено не съдържа съединения, които са определени като опасни или токсични. 

Не всички ядливи цветя обаче всъщност си заслужават да бъдат изядени. Често растенията с ярки и наситени цветове са горчиви на вкус. Ако не сте почитатели на горчивия вкус, по-добре махнете цветето от чинията си, след като направите красива снимка за социалните мрежи. 

Ако декорирането на храна с цветя ви изглежда интересно, опитайте, но внимавайте и купувайте само цветя, на които пише "ядливи". 

Ето 10-те най-популярни ядливи цветя:

1. Цветовете на тиква 

Цветовете на тиквата имат сравнително мек вкус. Макар че обикновено са овкусени и пържени, можете също да ги напълните със смес от рикота или  да ги нарежете и да ги добавите в оризов пилаф.

2. Хибискус

Благодарение на тръпчивия, почти цитрусов вкус на хибискуса, можете да го използвате в различни ястия и чайове. Това цвете има и ползи за здравето. Редовната консумация на чай от хибискус спомага за намаляване на кръвното налягане. Сушените цветя от хибискус се намират по-лесно от много други ядливи цветя. Използвайте ги за приготвяне на чай или ги поръсете върху кисело мляко или овесена каша за увеличаване на вкуса.

3. Карамфил

Можете да добавите карамфил в салата с маруля или да декорирате торта с него. Карамфилът добавя леко пикантна нотка. 

4. Рози

Розите имат силен аромат, така че внимавайте с тях. Можете да ги използвате за декорация на различни десерти, плодови салати, торти и т.н. Можете да си направите и розова вода сами, като добавите листенца от роза в гореща вода. 

5. Глухарче

Изследванията показват, че богатото на антиоксиданти цвете може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, което е особено важно при лечението на диабет. Освен това ползите от глухарчето не се ограничават само до самото цвете. Малките жълти венчелистчета са чудесни за чайове или като допълнение за макаронени изделия, листата на зелените глухарчета също са забавна алтернатива на кейл или спанак и можете да ги намерите в повечето магазини за хранителни стоки.

6. Лавандула

Можете да добавите лъжица нарязана лавандула в торта или тестени изделия, за бърз хляб с добавен аромат или с помощта на венчелистчетата да направите обикновен сироп. 

7. Теменужки

Богати на няколко полезни антиоксидантни съединения, теменужките се предлагат в най-различни цветове и имат нежен, цветен аромат. Можете да ги използвате за гарниране на торти или пудинги или да ги накълцате и да ги сложите в летните зеленчукови салати. 

8. Орлови нокти

Орлови нокти са основно средство в източната медицина от векове, заради предполагаемите й противовъзпалителни свойства. Въпреки че изследванията все още не подкрепят тези твърдения, орлови нокти, потопени във вода или чай, могат да бъдат вкусни и успокояващи.

9. Лайка

Ако предпочитате да консумирате цветята от лайка в естествената им форма (вместо в чай или екстракт), опитайте да поръсите няколко венчелистчета в смуути, преди да го смесите. Но не прекалявайте с количеството, защото може да създаде горчивина. 

10. Тученица

Подобно на глухарчетата, тученицата понякога се използва при готвене. Тъй като изследванията показват, че растението е с високо съдържание на мелатонин, консумацията му за вечеря може да подобри съня. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay