Патладжанът е героят на лятото и е време да му се насладим подобаващо. Този зеленчук е толкова униврсален, че може да се приготвя по всевъзможни начини. Днес ви предлагаме три лесни рецепти за приготвяне на бързи ястия с патладжан:
Печени патладжани с доматен сос
Необходими съставки:
- 2 големи патладжана
- 1 буркан (800 g) смлени домати или доматен сос
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 ч. л. сушена мащерка
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен босилек за гарнитура
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200°C (180°C с вентилатор). Измийте патладжаните и ги нарежете на тънки филийки. Подредете ги върху хартия за печене и ги поръсете със сол. Оставете ги да починат около 30 минути, за да се отцедят.
Изплакнете патладжаните под студена вода, за да отстраните излишната сол. Подсушете ги с кухненска кърпа. В голям тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете лука и гответе, докато омекне, около 5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1 минута. Добавете смлените домати и мащерката. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа да къкри, докато се сгъсти леко, около 10 минути.
Поставете филийките патладжан върху хартия за печене и ги намажете обилно с доматения сос. Печете патладжаните във фурната за 20-25 минути, или докато станат крехки и леко златисти. Извадете патладжаните от фурната и ги гарнирайте с пресен босилек. Сервирайте горещи.
Патладжан с пармезан
Необходими продукти:
- 1 голям патладжан
- 1 чаша (240 ml) нискомаслено кисело мляко
- 1/2 чаша (120 г) настърган пармезан
- 1/4 чаша (30 г) нарязан пресен босилек
- 2 скилидки чесън, смлени
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 чаша (85 г) галета
- Мазнина за пържене по избор
Начин на приготвяне:
Измийте патладжана и го нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Поръсете ги със сол и ги оставете да починат около 30 минути, за да се отцедят. Изплакнете патладжаните под студена вода, за да отстраните излишната сол, и ги подсушете с кухненска кърпа.
В купа смесете киселото мляко, пармезана, босилека, чесъна, солта и черния пипер. Потопете филийките патладжан в сместа от кисело мляко, като се уверите, че са равномерно покрити. В отделна купа поставете галетата. Едно по едно оваляйте панираните патладжани в галетата, като леко притиснете, за да залепнат трохите.
В голям тиган загрейте малко зехтин на средно висока температура. Добавете панираните филийки патладжан и ги гответе от всяка страна за 2-3 минути, или докато станат златисто кафяви и хрупкави. Сервирайте веднага с гарнитура от свежи листа босилек.
Печен патладжан с моцарела и домати
Необходими продукти:
- 2 големи патладжана
- 2 чаши (400 г) чери домати, разполовени
- 1 топка (125 г) моцарела, нарязана на филийки
- 1/4 чаша (30 г) нарязан пресен босилек
- 2 скилидки чесън, смлени
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200°C (180°C с вентилатор). Измийте патладжаните и ги нарежете на филийки с дебелина около 1 см. В голяма купа смесете доматите, моцарелата, босилека, чесъна, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте, за да комбинирате.
Поставете филийките патладжан върху хартия за печене и ги намажете обилно с доматената смес. Печете патладжаните във фурната за 20-25 минути, или докато станат крехки и леко златисти. Извадете патладжаните от фурната и ги сервирайте горещи. Можете да гарнирате допълнително с пресен босилек, ако желаете.
0 | 0 |