Когато най-висшите ръководни позиции са в женски род

Дилма не е президент, тя е президентка

Когато най-висшите ръководни позиции са в женски род

Новият държавен глава на Бразилия Дилма Русеф заяви, че предпочита да я наричат "президентка", а не "президент".

 

"Така се подчертава, че сега жена заема най-високия пост в страната. Президентка съм, защото група жени излязоха от домовете си и помогнаха да се случи това. Отсега нататък жените ще могат да се стремят към президентството и това ще е нормално", разсъждава Русеф.

 

Тя обеща, че заради децата и жените ще направи всичко възможно да изкорени крайната бедност в Бразилия. "Бедността в Бразилия има лице и история. Тя е много женска - засяга предимно жени и деца.

 

Ще променим това. Сигурна съм, че политиката на изкореняване на бедността трябва да бъде насочена към жените и децата, към майките, за да защитят децата си", подчерта Дилма Русеф.

 

В телевизионно предаване, посветено на жените, Русеф за първи път от встъпването си в длъжност през януари разказа за битката, която е водила с рака през 2009 г.

 

"Станах различен човек - сега съм по-силна", споделя Дилма, след като вече е преодоляла злокачественото заболяване.


Българското в Дилма


Дилма Вана Русев (Dilma Vana Rousseff) е родена на 14 декември 1947г. в Бело Оризонти, Бразилия. Тя е 36-ят поред президент и първата жена-президент на Бразилия и е от български произход.

Нейният баща Петър (Педру) Русев от Габрово е бил близък приятел на поетесата Елисавета Багряна (1893-1991), която посветила на него стихотворението "Шепа сняг", написано, след като "вечната и святата" научава за смъртта на Педру. Стихотворението е от "Бразилски цикъл", включен в събраните съчинения на поетесата от периода 1958-1963 г.

Като активен член на БКП през 1920-те год. е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay