Органичната козметика се ражда от природата

Био козметика за здраве

Органичната козметика се ражда от природата

Да кажем, че чрез кожата тялото изхвърля токсини и абсорбира всичко, което ѝ нанасяме, няма да е нищо ново под Слънцето. Знаем и колко важно е кожата ни да бъде здрава - чиста, хидратирана, свежа. Именно тези желания често ни тласкат към "козметичния рай", който предлага всеки магазин за козметика. Купуваме и използваме, но знаем ли какво точно?

 

Всъщност качествените продукти не са тези, съдържащи колкото се може повече химични вещества и непонятни за нас съставки. Най-добрата грижа, с която можем да дарим кожата си е органичната козметика /Organic - органичен, жив, естествен, натурален/.

 

Малко повече за характеристиките ѝ:

 

За да се роди един органичен продукт, не се използват изкуствени торове и пестициди, нито генетично модифицирани организми /ГМО/. Всички съставки са растителни, а преработката и отглеждането им не включва химични намеси.

 

Важно е да знаете едни от най-вредните, но най-често използвани химични вещества, които често присъстват в съдържанието на масовия козметичен продукт. Излишно е да се споменава, че се използват предимно, заради ниската си цена.

 

Това са: консерванти, сърфактанти /повърхностно активни вещества; пенители; детергенти/, емулгатори, продукти от преработка на нефт, изкуствени аромати, изкуствени оцветители, силикони, ланолин, алкохол.

 

Истинските органични продукти покриват стандартите на определени сертифициращи организации, което е несъмнено гаранция за качеството им. Съществуват няколко международни организации, които извършват тази сертификация. По-известните от тях са:

 

Британската Soil Association. Освен че сертифицира суровини и продукти с органичен приозход, има и стандарт за "етична търговия", касаещ производителите на органични продукти. 

 

Американската USDA.

 

COSMEBIO от Франция. Тя касае само органичната козметика, а когато продукт се е сдобил с логото на организацията, значи притежава 95% натурални съставки, добити чрез органично земеделие или от диви растения.

 

Bio-Siegel е немският вариант на USDA.

 

 

Висококачествените органични продукти не са просто козметика. Те са най-добрият начин да се погрижим за себе си - раждат се от природата, за да се превърнат в извор на красота и здраве.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 09.05.2011|11:34
Ако се научим да четем съдържанието на всичко, което купуваме, значи сме се научили да цениш здравето и красотата си, поемайки отговорност за всичко, което консумираме. Точно както се интересуваме какво слагаме в телата си и се насочваме към органичните храни, също се случва и с органичната козметика за лице, независимо че там все още не е толкова стриктно колкото храната. Ако кожата ти „поглъща” 60 процента от съставките в кремовете, е редно да се замислим и върху това какви съставки са добри за кожата ни. Продукт, който е органичен, трябва да съдържа минимум 70 процента органични съставки. Тези продукти трябва да нямат никакви пестициди след култивирането. Някои продукти, които твърдят, че са органични може да съдържат само 1 процент съставки, които са органични или може да съдържат някои неорганични съставки. Има и продукти, които поддържат нивото от 70 процента органични съставки, но нямат сертификат, защото или компанията не иска да се занимава с това или е свързано с разходите и бюрокрацията по кандидатстване за такъв. Затова трябва много да внимаваме и да следим дали дадената фирма има издаден сертификат, за да сме сигурни в това, което купуваме.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay