Вярваме сляпо в собственото си здраве

Колко здрава се чувстваш?

Вярваме сляпо в собственото си здраве

Колко здрава се чувстваш днес? А по принцип? Мислиш ли, че има риск да развиеш диабет, тумор или пък остеопороза? Подобни въпроси бяха задавани в рамките на представително изследване, което покри здравноосигурени хора на възраст между 18 и 70 г. от София и областните градове в страната.

 

Оказа се, че повече от 90% от хората в България оценяват здравословното си състояние си като "добро", "много добро" и "отлично", а 50% смятат, че здравето им не е изложено на риск. Такива са обобщените данни от национално проучване на Philips Healthcare за здравословното състояние на българите.

 

Само 18,8% от участниците в допитването смятат, че са изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар, а едва 1,3% смятат, че са застрашени от ракови заболявания през следващите пет години.

 

От друга страна статистика сочи, че нивото на смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната надхвърля 51%, а това от ракови заболявания е 28%.

 

Резултатите показват още, че 19,5% от българите се притесняват от влошаване на зрението, а 16,9% от проблеми с опорно-двигателния апарат. Като цяло обаче над 50 на сто от участниците в проучването смятат, че здравето им не е изложено на риск.

 

В сферата на диагностиката и лечението над 53 на сто от запитаните са на мнение, че медицинското оборудване в България не е достатъчно, а над 45% вярват, че технологиите в медицината ще им позволят да живеят по-дълго.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay