Малкото жълто чудо на прородата

Чудодейният лимон

Заради супер напрегнатото ежедневие на работещи и динамични хора, често забравяме да погледнеш точно пред себе си, където обикновено "се крият" много от нужните ни малки трикчета - храни, които са много полезни, и на които често не обръщаме полагащото им се внимание. Такъв е случая и с любимия на много хора лимон, чието участие в менюто ни, обаче, се изчерпва с овкусяване на чая или рибата.

 

От древни времена лимонът е бил добре познат като целебно и профилактично средство. В Египет и Индия първоначално го използвали катопротивоотрова срещу ухапвания от отровни змии. Древните египтяни били убедени, че "той влияе благотворно не само при различни отравяния и вътрешно гниене, но и спрямо тъгата, унинието, мрачното настроение и меланхолията”.

 

Препоръчвали го и по време на чумните епидемии като профилактично средство. Източната народна медицинаизползвала лимона за лекуване на отоци, предизвикани от ужилване от насекоми. След натриване с лимонови кори върху ужиленото място сърбежът и отокът постепенно изчезвали. При силно главоболие препоръчвали натриване на слепоочията с парченцелимонова кора, при което болката отшумявала.

 

Днес е известно, че лимоновите кори имат апетитовъзбуждащо, успокоително, противоповръщащо, противовъзпалително и противогъбично действие. Инхалации с пари, отделящи се от пуснати във вряща вода лимонови кори, действат противовъзпалително и болкоуспокояващо и се използват при остри и хронични възпаления на синусите. Гаргара с отвара от лимонови кори се използва при ангина, пресипнал глас и възпаление на лигавицата на устната кухина.

 

Хубавото е, че лимонът става освен за хапване, и за разкрасяване - вани с лимоново етерично масло или с отвара от плодовите кори се препоръчват за възбуждане на апетита, избелване, тонизиране, освежаване и болкоуспокояване.

 

Какво лекува лимона? Кората на плода се прилага за справяне със стомашно-чревни възпаления и разстройства, тъй като съдържащите се в нея пектин и пектиноподобни вещества имат способността да поглъщат токсините в червата. Богатото съдържание в кората на лимоновия плод на вещества с Р-витаминна активност предопределя нейното приложение при болести, съпроводени с кръвоизливи на вътрешните органи. Особено полезен е при лечение на бронхопневмония.

 

Ако пък имате рана, която не спира да кърви, малко лимонов сок ще ви помогне да се справите. Опитайте, нищо, че в началото ще усетите силно и не особено приятно щипане - лимонът е чудодеен помощник при кръвоспирането.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay