Нужни ли са ни причини, за да ядем диня?

Пет причини, поради които да обичаме динята

Пролетта дойде! Уж. Проливните дъждове и намръщеното небе ни карат малко да се съмняваме в основателното ѝ и искрено гостуване.

 

Причините, поради които ни се иска да побърза са безброй. Някои от тях са тривиални, но приятни – хубаво време, птички, пчелички, тревички.

 

С идването на хубавото време обаче, идват и вкусните плодове и зеленчуци. Пресни и истински, а не всичките с един общ, пластмасов вкус, както са през зимата.

 

Освен това, в случай че не сте забелязали, с идването на пролетта, наближава лятото, а за радостта от него причините са още повече.

 

Има една очевидна обаче, и тя е – диня.

 

Освен че е много вкусна и сочна, има още 5 причини, поради които не трябва да спирате да ядете от червения ароматен плод, ако имате нужда от такива, разбира се.

 

Динята не съдържа нито мазнини нито холестерол. Има високо съдържание на фибри и вода. Има само 46 калории в 1 чаша нарязана диня, което я прави идеална за всяка диета.

 

Динята повишава либидото. Скорошно проучване показа, че динята има съставки, които имат виагра-ефект върху кръвоносните съдове. 

 

Динята е богата на Ликопен – мощен антиоксидант, който според проучвания, редуцира риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Също така, съдържа амино киселина L-цитрулин, L-аргинин, които намаляват кръвното налягане.

 

Портокалите не са единствения плод, богат на витамин С.

Динята също е страхотен източник на полезния витамин, също и на витамин А и на калий. Важни витамини и минерали, които поддържат имунната ви система във форма. 

 

Бета-каротинът в динята, поддържа зрението ви в отлично състояние.



2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay