Сто процента сок като сто процента плод

И в течно състояние са толкова полезни

Сто процента сок като сто процента плод

Според ново изследване пиенето на 100-процентов плодов сок може да е също толкова полезно за здравето, колкото консумацията на цели плодове.

 

Изследването, което било направено в Университета в Калифорния, включва различни видове проучвания, направени през 2005 г. или по-късно.

 

Акцентите от него обобщават, че според последните изследвания за потенциалните ползи от плодовия сок, се оказва, че има връзка между приема на 100-процентов плодов сок и намаляването на риска от някои хронични заболявания, включително рак, когнитивен упадък и сърдечно-съдови заболявания.

 

"Макар да е общоприето, че плодовете и зеленчуците ни предпазват, не съществува ясен консенсус относно потреблението на соковете, извлечени от тях", заявява авторът на изследването Даян Хайсън.

 

"Анализът на научни данни сочи, че 100-процентовите плодови сокове запазват важните си биоактивни компоненти, които могат да помогнат за запазването на добро здраве и да окажат помощ при превенция на болестите".

 

Сред плодовите сокове, включени в изследването са ябълковият, боровинковият, гроздовият, сокът от нар и този от цитрусови плодове. Учените достигнали до извода, че всеки един от тях оказва положителни ефекти върху човешкия организъм.

 

Сокът от червена боровинка намалява инфекциите на пикочните пътища, а сокът от грозде или ябълка води до подобрения при свързания с възрастта когнитивен спад.

 

Освен това сокът от нар помага за намаляване на риска от рак на простатата, а соковете от портокал и грейпфрут - на дихателната и храносмилателната система.

 

Приемът на всички видове сок пък е свързан с повишена антиоксидантна активност.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay