Открийте плюсовете на това да гледате по-малко телевизия

Защо не гледате по-малко телевизия?

Открийте плюсовете на това да гледате по-малко телевизия

Случвало ли ви се е да прекарате часове пред телевизора, изяждайки хиляди калории под формата junk food и след това да се чувствате ужасно заради нарушената диета и провалените планове да направите хиляди други неща? На мен да. Стотици пъти. Това ме накара да се замисля какви плюсове би имало осъзнатото решение да гледам по-малко телевизия, а в най-добрия случай – само предаванията, които наистина ме интересуват и обогатяват, а остатъкът от времето да използвам за изграждането на един по-хубав и пълноценен живот.

 

Повече свободно време

Много пъти телевизорът е включен като фон, докато правя нещо друго, защото не обичам абсолютната тишина. Забелязала съм обаче, че когато нещо малко ме заинтригува и направя грешката да седна на дивана и да взема дистанционното в ръка часовете минават неусетно. Сигурна съм, че и на вас се е случвало. Е, защо не приключите с този вреден навик? В началото може би ще ви бъде трудно да измислите какво да правите с всичкото си ново свободно време, но щом свикнете ще осъзнаете, че вече имате време да изпълните всичките си планове за деня без да се разсейвате, да си направите педикюр, да прочетете някоя хубава книга, да подредите пъзел, да напишете писмото, което отлагате или просто да излезете на разходка в парка. Кой не желае да има повече свободно време? Това е първото предимство на ограничените часове пред телевизора.

 

По-малко калории

Онези няколко килограма, които искате да свалите ще си отидат доброволно веднага щом престанете да похапвате докато гледате телевизия. Може би не си давате сметка, но по-голямата част от излишните калории, приемате докато мързелувате на дивана пред поредния сериал, а не докато се разхождате, четете или пък говорите по телефона.

 

По-силни връзки с хората

Помислете колко от събиранията с роднини и приятели са били с първоначалната идея да гледате телевизия заедно. Почти николко, предполагам. Тогава защо вместо да пуснете телевизора не играете заедно скрабъл, монополи, шах или просто не си поговорите? Както и да решите да се забавлявате със сигурност ще повлияе по-добре на отношенията ви от мълчаливото гледане на вечерното шоу.

 

Повече време за четене

Един от най-големите плюсове на това да намалите телевизията е възможността да четете без да се разсейвате. Ако сте като мен, имате списък от книги, които искате да прочетете, но все не намирате време, а той не спира да расте. А когато най-сетне вземете книга, вестник или списание в ръцете, си можете да му се насладите без да поглеждате нагоре всеки няколко минути. Така обогатявате знанията си, предизвиквате себе си и научавате много повече отколкото ако гледате поредният reality формат.

 

Повече успехи

Една от любимите ми книги е "451 градуса по фаренхайд" (държа да отбележа, че научната фантастика не е сред любимите ми жанрове и все пак тази книга ме плени). В нея Рей Бредбъри разказва за свят без книги и ефектът му върху обществото. Няма дазабравя как в едно интервю, говорейки за книгата си той каза "Не се притеснявах за свободата. Притеснявах се за това, че телевизията превръща хората в идиоти."

 

Това твърдение е изключително притеснително като се има в предвид колко доминираща е телевизията в съвременната ни култура и начин на живот. Не забравяйте този цитат на великия писател и прекарайте времето си в усъвършенстване на уменията си, научаване на нови неща и пълноценни разговори с близките си. Животът е твърде кратък, за да бъде пропилян пред телевизора. Животът и съвремието ни крият неограничени възможности, но за да бъдете най-добрата си версия на себе си и да постигнете всичко, на което сте способни трябва да гасите телевизора малко по-често.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay