Шест вкусотии срещу лошо настроение

Вкусотии срещу лошо настроение

Шест вкусотии срещу лошо настроение

Ако в мигове на депресия и ти копнееш за онази кутия сладолед, скрита най–отзад във фризера, тази статия е точно за теб. Ще ти предложим списък от други, далеч по–здравословни храни, които ще ти помогнат да преодолееш намръщена сутрин или стресиращ следобед и ще те накарат да се почувстваш по–добре, независимо в колко лошо настроение си.

 

Ако се чувстваш стресирана: хапни шоколад

Сценарият: Петък вечер е. Уморена си, гладна си и закъсняваш за среща. Трябваше да си тръгнеш от работа преди час, но за пореден път шефът ти те помоли за услуга. Сега е моментът да извадиш шоколада, скрит в чекмеджето на бюрото ти. Експертите казват, че шоколадът (особено черният) помага за намаляване на хормоните на стреса. Всъщност според скорошно швейцарско проучване дори едно блокче черен шоколад има силата да понижи нивата на кортизол и катехоламини (основните виновници за стреса) в тялото.

 

Ако се чувстваш ленива: хапни салата от спанак

Не можеш да се концентрираш? Очите ти се затварят? "Пропусни кафето и вместо него хапни спаначена салата" казва Джоана Дъглас, автор на "Red Light, Green Light, Eat Right.” В спанака, марулите, картофите, пълнозърнестите храни, граха и гъбите се съдържа много фолиева киселина, която помага на тялото ти да обработи и намали нивата на хомоцистеин. Това е вещество, което нарушава притока на кръв и хранителни вещества към мозъка и така те кара да се чувстваш ленива и по – бавно да обработваш информацията. Изводът е, че противно на общото схващане не кафето, а зеленчуците и зърнените храни ще те ободрят и ще ти помогнат да останеш будна до края на работния ден.

 

Ако си раздразнителна: хапни ябълка със фъстъчено масло

Скара се с приятелка.... и с продавачката в магазина? Раздразнителността често е знак, че тялото ти се нуждае от енергия. Постарай се да си я набавиш по правилния начин, като се стараеш да се храниш балансирано всеки път. Храните трябва да съдържат въглехидрати, в комбинация с протеини или мазнини. Въглехидратите са чудесен източник на енергия, а протеините и мазнините забавят храносмилането и така нивото на кръвната ти захар и енергията ти да се задържат по – дълго. Чудесен пример за балансирано ястие е ябълка с фъстъчено масло. Ябълката е източник на полезни въглехидрати, а фъстъченото масло – на растителни мазнини. Тази комбинация има страхотен вкус и ти дава енергия за часове напред.

 

Ако си притеснена: хапни сандвич със сьомга

Притесняваш се за финансите си, за гаджето, за сестра си? Ако денят ти минава в грижи и притеснения веднага звънни на приятелка, за да хапнете заедно. Разговорът ще ти помогне, ястието също. Поръчай си сьомга, която е богата на омега-3 мастни киселини - те помагат да се успокоиш.

 

Ако си ядосана: пий зелен чай

Може би кучето на съседа ти не е спряло да лае и те е държало будна цяла нощ или пък колега си е приписал заслугите за проект, над който си работила през почивните дни. Каквато и да е причината за гнева ти, чаша зелен чай ще ти помогне. Зеленият чай съдържа теанин, който освен че ще те успокои, ще подобри концентрацията.

 

Ако си тъжна: хапни пълнозърнест корнфлейкс с нискомаслено мляко

Нуждаеш се от доза добро настроение? Причината за тъгата ти може да е проблем в работата или връзката ти, но е възможно и да е недостиг на витамин D. Той има много различни функции в организма, една от които е да подпомага производството на серотонин, познат още като хормона на щастието. Той те кара да се чувстваш спокойна, отпочинала и щастлива. Пълнозърнестите храни и млякото ще повишат нивата на витамин D в тялото ти, а по този начин - и доброто ти настроение

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay