Азелаинова киселина- новият съюзник в борбата с акнето и розацеята

Азелаинова киселина- новият съюзник в борбата с акнето и розацеята

Когато става въпрос за борба с акнето, първите съставки, които ни идват на ум са салицилова киселина и ретинол. Те заслужават репутацията, която имат и безспорно са много ефективни, но има още една съставка, която може да помогне в борбата с акнето, но не получава вниманието, което заслужава: азелаинова киселина.

Азелаиновата киселина е естествено срещаща се киселина, намираща се в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. Може да се произведе и от бактериите върху кожата ви. Можете да намерите кремове, продукти за измиване и гелове с азелаинова киселина. 

Подобно на останалите популярни съставки в света на грижата за кожата, азелаиновата киселина има редица приложения, въпреки че е най-известна с това, че може да се бори с акне и розацея. 

Като противовъзпалително средство, азелаиновата киселина може да намали възпалението, което прави акнето по-малко видимо, по-малко зачервено и по-малко раздразнено. Освен това, съставката може да помогне за изчистване на порите ви от бактериите, които причиняват пъпки, като същевременно насърчава клетъчния обмен и забавя производството на меланин, което може да доведе до хиперпигментация. 

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, ако обмисляте да включите тази киселина в ежедневната си грижа за кожата. Като начало трябва да се нанася след почистване и около 15 минути преди овлажняване, за да може да се абсорбира напълно от кожата ви.

Азелаиновата киселина трябва да се използва сутрин и вечер и е най-добре да се комбинира с овлажнител или хидратиращ серум. Трябва да попива добре в кожата, тъй като се бори с пигментацията и ако не се нанесе равномерно и не попие добре, може да предизиква появата на петна по кожата.

Ако искате да видите резултати по-бързо, добре е да комбинирате тази съставка и с други продукти. Но трябва да внимавате с какво я комбинирате. 

Възможно е също така всеки, който използва азелаинова киселина, да изпита странични ефекти като дразнене, зачервяване, лющеща се кожа, въпреки че това не се случва на всеки. Ако имате чувствителна кожа, въведете тази съставка бавно. Започнете да я използвате няколко пъти седмично, преди да започнете ежедневната употреба, но ако получите някоя от гореспоменатите странични ефекти, трябва да спрете употребата й незабавно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay