Ако някой ви кара да се чувствате зле, той може да се опитва да ви помогне

Според проучване

Ако някой ви кара да се чувствате зле, той може да се опитва да ви помогне

Последните изследвания, публикувани в Psychological Science, твърдят, че да караш хората да се чувстват зле не винаги е толкова лошо. Оказва се, че предизвикването на отрицателни емоции в човек, преминаващ през труден период, всъщност може да бъде от помощ за него.

Разберете защо:

Всичко е в добрите намерения

Белен Лопес-Перес и колегите му от Университета в Плимут се чудели дали развалянето на настроението на другите и създаването на негативни емоции в тях всъщност може да помогне на онези, чието настроение е развалено.

Учените посочват някои примери, които срещаме ежедневно. Например, създаването на страх от неуспех в човек, който отлага подготовката си преди важен проект - наистина ли ще му помогне?

Да започнем експеримента!

140 души взели участие в експеримента, в който участниците били включени в компютърна игра с анонимен играч, известен като Играч А. Въпреки че той не бил реален. След това всички участници получили бележка от измисления Играч А, в който им разказва за скорошната си раздяла и начина, по който се чувства. След това една част от участниците били помолени да бъдат съпричастни с Играч А, докато други били помолени да останат безпристрастни.

По-късно на участниците било предложено да изберат видео игра, която да играят с Играч А. Изборът бил между игра с конфронтация, която включва много стрелба и игра за бягство от зомбита. Освен това те били помолени да оценят и да решат какви емоции биха искали да видят в партньора си, за да спечелят играта, като слушат определена музика и четат кратки описания на играта.

Резултатите от експеримента показали, че за да спечелят играта, онези, които са съпричастни към Играч А се опитват да предизвикат определени емоции в своя партньор: страх в случай на игра, свързана със зомби, и гняв в случай на игра със стрелба.

"В съответствие с предишни изследвания, нашите резултати показват, че хората имат много специфични очаквания относно ефектите, които могат да имат определени емоции и кои емоции могат да бъдат по-добри за постигане на различни цели."

"Тези открития хвърлят светлина върху социалната динамика, помагайки ни да разберем, защо понякога може да се опитаме да накараме нашите близки да се чувстват зле, ако възприемаме тази емоция като полезна за постигане на определена цел", заключава ученият.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay