“Елитът” - борбата на шест момичета за трона

Една вълнуваща история за обикновено момиче, попаднало в двореца като претендент за трона и за сърцето на принца

“Елитът” - борбата на шест момичета за трона

С едва 5-годишна кариера и скромен брой издадени книги, Кийра Кас e един от малкото млади писатели, които се радват на голяма популярност в Америка и Европа. Тийн поредицата "Изборът” я превръща в най-продавания автор на Ню Йорк Таймс, а към аудиторията ѝ спадат хора от всякакви възрастови категории.

Втората част от "Изборът” – "Елитът” (изд "Егмонт България"), излезе у нас в края на месец април. Въпреки предупреждението, че тя е предназначена за по-млади читатели, бързаме да предупредим, че книгата е един от верните избори за лятно четиво. Съдържанието, колкото семпло, е толкова и леко за четене, всичко се поема на един дъх. Чрез 327-те страници ще станете свидетели на нови и стари любови, на романтични изживявания и напрегнати моменти, на истински приятелски взаимоотношения, и, разбира се, на сплетни и интриги.

Сюжетът на романа се развива в далечното бъдеще - след приключилата вече Четвърта световна война и след превземането на САЩ от Китай. Създаденият град Илеа е управляван от кралското семейство, а неговите жители са разделени на касти според социалната (и дори физическата) си принадлежност.

В живота на Илейския дворец браковете не са планувани още с раждането на детето. Принцът сам избира своята съпруга, като това става след оспорвана надпревара между 35, предварително избрани чрез кастинг, момичета. Целият народ става свидетел на състезанието, тъй като то се излъчва публично по телевизията. Хората са нетърпеливи да разберат коя ще е следващата кралица на страната им, но не липсват и такива, които се опитват да саботират провеждането на конкурса - т.нар. бунтовници.

Главната героиня - Америка Сингер - е сред 35-те участнички в "Избора”. Една конкретна причина я тласка към съревнованието. Тя заминава за двореца с нежелание и без всякакъв интерес да се превърне в любимка на принц Максън и наследница на неговата майка, кралица Амбърли. Нещата обаче бързо се променят. У нея се зараждат чувства към бъдещия престолонаследник, а амбицията ѝ да се конкурира с единствените, останали в надпреварата, 6 момичета (Елитът), расте с всяко изпречило се на пътя й препятствие.

"- Максън - прошепнах, виждайки колко е обезсърчен от мълчанието ми. - Не мога да се зарека. Мога само да ти кажа, че искам да съм тук. Искам да разбера дали има как да… да… - Запънах се аз, несигурна в думите си.
- Да сме заедно? - подхвърли Максън.
Усмихнах се доволно, че така лесно прочете мислите ми.

...

Без секунда двоумение, той се приведе и ме целуна. Устните му бяха топли, нежни и ме накараха да се почувствам обожавана, събудиха у мен копнеж за още. Можех да остана така с часове, да видя дали ще се наситя някога, но Максън се отдръпна твърде скоро.
- Да вървим - подкани ме игриво и ме затегли към двореца. 
- По-добре да се връщаме вътре, преди стражите да са ни погнали с коне и копия."

С наближаване на финалните елиминации дилемата на Америка се засилва все повече. Тя не е убедена, че ще успее да се впише в ролята си на бъдеща принцеса, но едновременно с това не иска да изоставя възпламенилата се любов между нея и принцa. Колeбанията ѝ се задълбочават още повече с постоянните срещи из двореца с първата ѝ любов – назначеният за стража Аспен. С носталгия тя си спомня за предишния си живот и за силната им връзка. Tой е човекът, който най-добре я познава и разбира, a именно от това има нужда тя.

"Постояхме така, без да говорим, а аз затворих очи, съсредоточавайки се върху дишането на Аспен. Неотдавна бях сторила същото и в обятията на Максън. Но сега беше различно. Сигурна съм, че ако ми се наложеше, можех да позная диханието на Аспен сред това на стотици хора. Толкова добре го познавах. Очевидно и той ме познаваше добре, Това малко късче покой беше точно нещото, за което копнеех, а Аспен го превърна в реалност."

И, докато сърцето на Америка е раздвоено, останалата част от Елита има ясни цели - да отстрани конкуренцията. Така шансовете на главната героиня да бъде избрана от принца за своя жена се стопяват все повече и повече.

В романа "Елитът” се преплитат различни епохи, фантастични и прикази елементи. Макар действието да се развива в бъдещето, няколко поредни поколения не знаят що е това компютър. Писмата се пишат не по електронен път, а на ръка, а за историята на страната никой не смее да говори. Запазени са много от дворцовите традиции и поведение, за които многократно сме чували от приказките. Съдържанието е поглъщащо и ни връща в детството, когато всяка една от нас е мечтала да стане принцеса.

Ще успее ли Америка да се пребори с противоречивите си чувства? Какъв ще бъде личният ѝ избор - да се врече във вярност на принца и народа на Илеа или да се завърне в родния си дом, където да изживее дните си скромно в прегръдките на първата си любов? Отговорите на тези въпроси предстои да разберете, след като разгърнете "Елитът” на страница 5 и се впуснете в едно всепоглъщащо изживяване.

За още препоръчани от нас заглавия посетете страницата на Jenite.bg във Facebook.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 10.07.2014|19:34
Някои са много интересни.
5
Не е посочен 10.07.2014|19:34
Звучи ми наистина много интересно.
4
Не е посочен 10.07.2014|18:17
Не чета любовни книги ,лигави са ми
3
Не е посочен 10.07.2014|14:50
Нямам търпение да излезе и последната книга от трилогията! Прочетох първите две на един дъх :)
2
Не е посочен 09.07.2014|14:07
Обичам де чета и мисля , че ще е интересна книгата
1
Не е посочен 09.07.2014|12:50
Може би ще е интересна книгата .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay