Експлозията в една бяла стая

Изкуството е бяла стая с хиляди кръгли стикери

Бяла стая, но не с безброй врати, а с хиляди шарени лепенки по стените и мебелите. Модерното изкуство позволява всякакви приумици да станат реалност, а този проект се осъществява и с безценната помощ на детската фантазия.

"Заличената стая” е проект на японската художничка Яйои Кусама, който може да бъде видян в Галерията за модерно изкуство на Бризбейн, Австралия. Той представлява променена до неузнаваемост част от дом, чийто интериор първоначално е боядисан в бяло.

Стените, столовете, масите - всичко е в цвета на благополучието. В рамките на няколко седмици обаче децата, посетили стаята, използват дадените им от Кусама шарени кръгли стикери, за да превърнат едноцветното помещение в експлозия от цветове. Лепят, където намерят за добре. Използват въображението си и участват в един мащабен проект, без някой да им се кара, че са направили нещо по грешния начин.

83-годишната японска художничка е един от най-влиятелните творци в настоящето. Когато е още много малка, започва да вижда света през мрежа от малки точки, точно като тези в стаята. С други думи, тя страда от тежко психично разстройство, причиняващо халюцинации. Това се отразява на погледа ѝ към света, а повечето ѝ произведения се базират на покриване на повърхностите - сякаш Кусама се опитва да създаде друг, по-различен свят, от който тя самата отчаяно се нуждае.

Още през 60-те години на миналия век започва да претворява цели стаи. Ала работата ѝ не се изчерпва с това. Тя има множество социално ангажирани проекти, обявява се срещу войната във Виетнам чрез своето изкуство. Дори след като влиза по свое желание в психиатрия, продължава да твори.

Процесът, използван при декорацията на шарената стая, Кусама нарича "заличаване”. Това за нея олицетворява разрушаването на всяка следа от миналия облик на обектите. Бялото помещение става все по-променено, ден след ден броят на шарените стикери се увеличава. Крайният продукт ще бъде резултат от колаборацията между хиляди творци - децата, които са посетили галерията и са оставили своя отпечатък върху произведението на изкуството.
13 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 12.01.2012|16:11
това е много добра идея да пуснеш деца в една чисто бяла стая въоръжени със стикери,моливи, фолмастери, сигурно ще се получи нещо невероятно като краен резултат
4
Не е посочен 06.01.2012|13:57
А между другото- вече се продават страхотни стикери, някои от които ще стоят много добре именно на бяла стена!
3
Не е посочен 06.01.2012|13:56
Не че съм била в психо, просто това е моята асоциация.
2
Не е посочен 06.01.2012|13:56
Хихих, или на психиатрия;)
1
Не е посочен 06.01.2012|13:12
Ох, не е моята стая - бялото малко ми напомня на соц. болница.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay