Никита, който вдъхва живот на стените

Руснак обикаля страната си и с помощта на цветни спрейове придава човешки лик на неугледните сгради

The big brother, Нижни Новгород
The big brother, Нижни Новгород

Той се казва Никита, или Nomerz, както е артистичният му псевдоним. Роден е в руския Нижни Новгород и напоследък целият му свят се върти около рисуването, по-точно графити изкуството. Може би и затова е пестелив на думи, когато трябва да говори за себе си. Така и не ни сподели на колко години е, но всъщност кого го интересува.

Интересното е това, което Nomerz прави най-добре. А то е да вдъхва живот на стари неугледни сгради като превръща стените им в лица – всяко със свой характер и уникални черти.

Така, например, стара кула в руския град Перм става белобрад старец, извисяващ се гордо над околните постройки – малко уморен, но пък събрал цялата мъдрост в двете бръчки на челото си. Друг път два прозореца с овехтели дървени капаци се превръщат в чудесни рамки за очила, за да може сградата да отвори очи. Или дълбока пукнатина в стената с малко въображение се разтяга в усмивка, разкривайки разкривените зъби на заклет пушач. Всички сгради са част от проекта на Nomerz "Живеещите стени".

Да, Никита твърди, че сградите имат свой живот и души, които ни разкриват, стига да се вгледаме. И понеже съвременните хора нямат много време, а често и очи, за да съзерцават, с малко боя Nomerz просто им помага да видят отвъд тухлите и мазилката.

А ние в Jenite.bg бяхме толкова впечатлени от творбите на Никита, които можете да видите в галерията, че не се стърпяхме да се запознаем с него. Ето какво сподели той за рисуването, за уличното изкуство и за живота на стените.

Здравей Никита, разкажи ни малко повече за себе си. Как започна своя път в графити изкуството?
Привет! За мен, какво да ви кажа, казвам се Никита Nomerz, живея в Русия, в Нижни Новгород. От много ранна възраст се увличах по рисуването. Конкретно графити историята ми започна в ученическите години, не помня точно кога. Първият ми опит бе да изрисувам една кофа. Но това беше лудурия или просто експеримент, а не възможност да творя активно и да се развивам. Започнах да се занимавам сериозно с това през 2007 година. До тогава всичко беше просто начални опити.

Защо графити и кога реши, че именно уличното изкуство е твоето призвание?
Рисуването на улицата се различава много от рисуването на хартия или на платно. На улицата е много по-интересно, защото там работя със стените и с цялото пространство около тях. И когато направя картините си на такива места, те започват да водят свой живот, а не просто да висят в рамка в нечий дом или в галерия. На улицата някой може да нарисува нещу друго върху твоята творба или тя да бъде развалена, или пък допълнена от друг художник или просто от минувач. Може да бъде повредена от времето или просто стената може да бъде съборена. Тук, на улицата, е истинският живот – раждането и смъртта на творбата. Тук е истинският диалог със зрителите. Това е една особена игра, която не може да се случи в другите изобразителни изкуства. Всичко това е безумно интересно и затова се занимавам с графити.

Твоите композиции върху разрушени стари сгради са впечатляващи. Защо реши да рисуваш именно върху такива постройки и защо лица?
Благодаря! Ами, просто няма как да нарисувам това на платно! Както казах, това е възможно само в градска среда. Харесвам тази игра с пространството. Забелязвам различни обекти – къщи, стени, които ми напомнят на някакъв образ. Иска ми се и другите да го видят и започвам да рисувам – така помагам да се фокусира вниманието. Старите постройки, рушащите се стени, къщите с пукнатини са особено подходящи за "съживяване". Те не могат да се сравняват със скучните модерни бетонни и стъклени здания.

Как избираш местата и много ли ти отнема една работа?
Обичам да наблюдавам, а понякога просто попадам на такива интересни места със собствена атмосфера. Обикновено това не са особено оживени улици и затова рисуването там не е сложно. Обаче, ако сградата е в част от града, където има много минувачи, се налага да рисувам през нощта, за да нямам проблем с полицията. А за колко време – зависи от идеята ми и от мащаба на обекта. Понякога е достатъчна една нощ, друг път повече.

След като сградите "оживеят", даваш ли им имена?
Да. Всяка си има име. Например кулата в Нижни Новгород я нарекох "The big brother". Това беше първата ми работа от серията "Живеещите стени". Той е най-големият брат в семейството. А кулата в Перм, "The tower man", е старият мъдър дядо в рода. Някои от имената ги измислям аз, други ги дават приятелите ми или зрители. Понякога името не идва веднага, а след време.

А имаш ли си любима творба?
Не. Трудно ми е да ги деля една от друга. А и оценката на зрителите е по-важна. Интересно ми е да наблюдавам точно тях – реакциите им, мнението им.

И как реагират хората, когато навън се появи поредното ти произведение?
За жалост често пъти не мога да видя реакцията на хората наживо на улицата, например когато рисувам в друг град. Обаче мога да видя реакции в интернет. Някои харесват много това, което правя, други казват, че дадена творба е плашеща. Различни са мненията.

Никита, който вдъхва живот на стенитеНеотдавна ти постави една инсталация в Нижни Новгород – "Очите на града". Каква е историята ѝ?
Един ден забелязах на улицата две големи макари за кабели, които бяха изхвърлени там от работници след ремонт и веднага разбрах какво трябва да направя с тях. Точно на това място през деня има много хора, така че трябваше да рисувам късно през нощта в смразяващия студ. По-рано гражданите просто минаваха бързо-бързо оттам, навъсени, а когато очите се появиха забелязах, че започнаха да се спират пред тях, да се вглеждат. Хубаво би било хората по-често да вдигат очи, да се оглеждат наоколо и да започнат да виждат, а не да ходят с поглед, забоден в асфалта в обувките им.

Очите още ли "наблюдават" града?
След като ги изрисувах, макарите постояха известно време на площада. Няколко дни, след като ги "съживих" обаче те отидоха някъде. Мисля, че са се отправили на пътешествие и сега ни наблюдават от друго място. Ще е готино да се срещнем с тях, например, на другия край на града или въобще в друг град.

Разкажи ни как се развива уличното изкуство в Русия. Има ли специфичен стил в графитите, кое е особеното?
Мисля, че графити/уличното изкуство в Русия набира все по-голяма скорост. Има много интересни и силни художници и страхотни проекти. Сигурно не са толкова много, колкото в чужбина, но изкуството се развива и чувствам, че скоро и това ще се случи, което е добре. Особеност на руския стил в графитите е, че художниците рисуват, като правят щрихите под 25-градусов наклон. Това е неповторимо.

И на финала, къде се виждаш след няколко години, с какво ще се занимаваш?
Освен от рисуване, се интересувам от операторско майсторство и видео монтаж. Имам много планове, почти всички са свързани с уличното изкуство. Ще продължа да работя активно и се надявам всичко да ми се получава успешно.

Пожелаваме ти го!
Благодаря!

21 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



39
Не е посочен 27.02.2012|17:19
Живот е вдъхнал, но за красотата можем да поспорим. Да, красиви са творбите му, но по един специфичен дарк начин.
38
Не е посочен 27.02.2012|17:17
Интересна статия. Личи си, че Никита внимателно е подбирал стените, които да оживи. Най-много ми допадат лицата от водните кули. Браво!
37
Не е посочен 27.02.2012|17:14
Наистина точната дума за тях е реалистични. И леко призрачни и мистериозни. Харесват ми.
36
Не е посочен 27.02.2012|14:57
Много реалистични и идейни произведения. :)
35
Не е посочен 24.02.2012|17:56
Суперрррр
34
Не е посочен 24.02.2012|16:36
Много забавни..карат те да се усмихнеш
33
Не е посочен 24.02.2012|15:05
Нека да има повече такива смели младежи, защото много имат талант, ама трябва да се крият или да драскат вечер, защото не се позволява ...
32
Не е посочен 24.02.2012|14:57
Чудесно е всичко, което е нарисувал и че е вдъхнал живот и красота на грозните забравени сгради и контейнери
31
Не е посочен 24.02.2012|14:56
Супер е талантлив този пич- евала :)
30
Не е посочен 24.02.2012|14:43
Много са интересни- много ме радват такива надарени хора :)
29
Не е посочен 24.02.2012|14:36
Браво на момчето- много е добър- и нека да продължава да твори, защото има какво да ни покаже :)
28
Не е посочен 24.02.2012|14:26
И псевдо националистите, които драскат:)
27
Не е посочен 24.02.2012|14:23
Пак ще е под всякаква критика;Р
26
Не е посочен 24.02.2012|14:22
Докоснати от бога хора с голям талант. Много е красиво това, което прави!
25
Не е посочен 24.02.2012|14:20
То го има, през подлез скоро не си ли минавала?Само че тук хората използват спрейове, за да изографисат изкуството си дори и на не много подходящи места.
24
Не е посочен 24.02.2012|14:19
С изключение на метълчетат, които се изявяват редовно в подлезите, върху вагоните на влаковете, блоковете и дори контейнерите, макар изкуството им да не е особено прекрасно.
23
Не е посочен 24.02.2012|14:16
Много талантливи хора има по света, за съжаление таланта у нас не се цени достатъчно и не е толкова публично представен, хората се страхуват да се изявяват.
22
Не е посочен 24.02.2012|14:15
хубаво прави Никита , да дойде дани нарисува малко нашият блок , че е под всякаква критика :Д
21
Не е посочен 24.02.2012|14:15
Супер са, много ми допадат, да вземем да предложим на министерството да направим и нашите сгради така.
20
Не е посочен 24.02.2012|14:14
Да, много разведряват скуката в града!
19
Не е посочен 24.02.2012|14:14
И в Бг има мног талантливи творци. Като момчетата, които боядисаха паметника на Руската армия като герои на поп културата. Направо жестоко!
18
Не е посочен 24.02.2012|13:46
То си е изкуство и е много по достъпно за хората!
17
Не е посочен 24.02.2012|13:45
Много добри идеи, ще ми се и тук да се поощрява уличното изкуство!
16
Не е посочен 24.02.2012|13:34
браво на Никита :)
15
Не е посочен 24.02.2012|13:26
то си е направо изкусвто :)
14
Не е посочен 24.02.2012|13:10
Това си е талант...може и като изкуство да се разглежда
13
Не е посочен 24.02.2012|12:20
Личи си ,че има талант,браво.Различно и красиво.
12
Не е посочен 24.02.2012|12:01
доста креативно , да има все повече като него ,да няма грозни сгради :)
11
Не е посочен 24.02.2012|11:49
Това е доста интересно и иновативно :) , браво :)
10
Не е посочен 24.02.2012|11:48
Малко са разногледи, не мислиш ли? Може би щеше да е по-хубаво да ги направи еднакви и да изглеждат все едно наистина са част от едно лице, а не от две.
9
Не е посочен 24.02.2012|11:47
Много е креативен, наистина се е справил чудесно и вече сградите не са толкова грозни и безогледни, а и има хумористична насоченост, което ги прави и забавни.
8
Не е посочен 24.02.2012|11:46
Хахах...много са яки- браво на него :)
7
Не е посочен 24.02.2012|11:45
Талантлив младеж! желая му много бъдещи успехи!
6
Не е посочен 24.02.2012|11:43
Двете очи са готини :)
5
Не е посочен 24.02.2012|11:37
хахаха, браво на него, това е страхотно занимание. поздравявам го за таланта и куража
4
Не е посочен 24.02.2012|11:36
някои са ми малко зловещи
3
Не е посочен 24.02.2012|11:35
Много са забавни! :)
2
Не е посочен 24.02.2012|11:31
Много ме кефи такова, претворяване на стени в града, създава ми настроение!!!
1
Не е посочен 24.02.2012|11:27
Много хубава идея :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay