Бъркането в носа води до Алцхаймер?

Бъркането в носа води до Алцхаймер?

Бъркането в носа не е необичаен навик. Според проучвания от 1995 г. около 91 процента от хората си бъркат носа от време на време. Но този не особено представителен, но често срещан навик може да е опасен, както наскоро разкри един университетски професор.

Ръководителят на Центъра за невробиология и изследване на стволови клетки Клем Джоунс към университета Грифит в Куинсланд, Австралия, професор Сейнт Джон, сподели по-малко известна причина, поради която трябва да спрете да си бъркате в носа завинаги.

В своето видео в TikTok професорът каза:

"Да си чоплите носа или да скубете космите от носа си вероятно не е добра идея, особено ако не искате да се разболеете от Алцхаймер."

Той обяснява, че ако повредите лигавицата на носа, можете да увеличите броя на бактериите, които могат да преминат в мозъка ви. Неговото изследване е установило, че някои бактерии са свързани с развитието на Алцхаймер. Бактериите, наречени Chlamydia Pneumoniae, могат да стигнат до мозъка ви през нервите на носната кухина. След като влезе вътре, за няколко дни, мозъчните клетки отлагат бета-амилоиден пептид, създавайки път към болестта на Алцхаймер.

Доцент Екберг, който също е част от изследователския екип, обяснява, че клетките са "важни защитници срещу бактериите". Въпреки това те могат да помогнат на бактериите да се разпространят, ако се заразят.

Екипът подозира, че бактериите или дори вирусът могат да бъдат свързани с болестта на Алцхаймер, и те са първите, които го доказват.  Въпреки това, те посочват, че само бактериите може да не са достатъчни, за да причинят заболяване при някого, добавяйки, че вероятно е необходима е комбинация от генетична чувствителност плюс бактериите, за да доведе до болестта на Алцхаймер в дългосрочен план.

"След като бактериите попаднат в обонятелния нерв, за тях е само кратко и много бързо пътуване, за да се качат в мозъка, където могат да започнат да причиняват тези патологии на болестта на Алцхаймер.", споделя проф. Сейнт Джон във видеото.

Въпреки че една част от проучването е приключена, професор Сейнт Джон твърди, че има още дълъг път. Той предполага, че тестовете за миризма могат да бъдат съществена част от процеса на скрининг за болестта, добавяйки, че след като надхвърлите 65 години, вашият рисков фактор се повишава. Изследователите твърдят, че не само възрастта е фактор. Това може да бъде и излагането на околната среда.

Никой не казва, че неприятният навик несъмнено ще доведе до болестта на Алцхаймер, но има достатъчно доказателства, за да може всеки да започне да работи върху прекъсването на този навик. Сред другите причини, поради които трябва да спрете да си чоплите в носа, са увреждане на преградата, кървене от носа, различни инфекции и увреждане на носната кухина.

 




0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay