Епидуралната упойка е начинът Ева да не ражда в мъки

Епидурална упойка при раждане

Адам — да се поминува с пот на чело, а Ева — да ражда в мъки рожбите си."

Дори да не вярвате в Библията и в наказанието, което според нея Бог е наложил на първите човеци, след неблагоразумието им да вкусят забранения плод, фактът, че всички Еви сме обречени на болки, в случай, че решим да дадем нов живот, си е факт. За жената раждането носи отначало страдания, а едва след тях - безграничното щастие на майчинството.

 

Въпросът за обезболяването при раждане започнал да се решава от научна гледна точка едва през първата половина на XIX век. За тази цел тогава използвали етер, хлороформ или морфин. От тогава методите непрекъснато се развиват и усъвършенстват.

 

 

За пръв път епидурална упойка при нормално раждане е използвана през 1909 година и в началото не получава широко разпространение. Днес вече е натрупан огромен опит в използването й, което позволява да се приема за един от водещите методи за обезболяване на раждането.

 

Методът се основава на изключването на чувствителността към болка на определени сегменти от гръбначния мозък, с помощта на локално действащи анестезиращи средства, които се въвеждат в епидуралното пространство чрез специален катетър по време на целия процес на раждането.


Най-често за обезболяване се използват разтвори на локални анестетици като тримекаин, лидокаин и бупикаваин. Мястото на пункцията първо се третира с антибактериална субстанция, а кожата и подкожната тъкан се обезболяват. След това се вкарва игла между отделните прешлени на гръбнака, докато се достигне епидуралното пространство, където чрез тази игла се въвежда тънка тръбичка – катетър. Катетърът се фиксира, а свободният край се изнася или на корема на жената, или през рамото, където се закрепва за кожата, за да може по време на раждането вливането да се повтаря на определени интервали.

 

Изчисляването на дозата и времето на действие на анестетика трябва да бъде много прецизно, тъй като във втория период на раждането, при напъните, се изисква активното участие на самата жена. Ако дозата на препарата е превишена, родилката не чувства позивите за напъни и по този начин се забавя и затруднява родилния процес.



0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay