Вивиан Уестууд и животът ѝ интимно

Мадам Уестууд за детството, пънка и Пинокио

Вивиан Уестууд и животът ѝ интимно

Култов моден дизайнер, пънк икона и социален активист. Тя е всичко това, защото тя е Вивиан Уестууд. Всяко едно от ревютата на "откривателката” на платформите и корсетите се превръща в легендарно шоу, а животът ѝ е готов сценарий за филм с драматични, романтични, комични и дори сюрреалистични елементи.

Именно досегашният живот на мадам Уестууд стои в центъра на новата книга, на която дизайнерката е съавтор, редом с Иън Кели - един от най-популярните съвременни биографи в световен мащаб.

Тъй като все още няма информация кога и дали изобщо книгата ще види бял свят и на роден език, подбрахме и преведохме за вас някои от най-любопитните изказвания на Вивиан Уестууд, поместени в нея. А ето и какво споделя тя от първо лице за…

… детството
Имах най-прекрасното детство на света. Родена съм на село, в семейството на родители, които правеха буквално всичко за мен. Живеехме в Милбрук - място, изпълнено с каменни колибки, закътано между Холингуърт и Тинтуисъл.

Вивиан Уестууд и животът ѝ интимно
Вивиан Уестууд на 15
… училището
Бях пълна отличничка по английска литература и история. Четях Дикенс вкъщи, а в училище - "Вятър във върбите”, "Смъртта на Артур”, "Макбет” и "Хенри V”. Също така обожавах Кийтс, а една от любимите ми книги несъмнено беше "На гости в Индия” на Едуард Форстър.

… Малкълм МакЛарън
Той повлия както на стила ми на обличане, така и на начина, по който възприемам дрехите като цяло... Превърна ме от сладникаво малко момиченце в уверена дама, а в последствие и дизайнер.

… пънка
Преди мен и Малкълм нямаше пънк... И това, което правя в момента, също е пънк - работата ми все още представлява противопоставяне срещу статуквото, срещу несправедливостта и целта ми е да накарам хората да се замислят. В това отношение винаги ще си остана пънкар.

Вивиан Уестууд и животът ѝ интимно
Вивиан и Малкълм
Sex Pistols
Много харесвах Стийв (Джоунс), а се разбирах добре и със Сид (Вишъс). Въпреки че Сид беше много, много лош човек. Той просто не осмисляше по какъвто и да е начин разликата между това какво е правилно и какво - грешно. Затова и беше на практика невъзможно човек да му бъде приятел. Но пък беше изключително умен и начетен. Т.е. именно част от хората, които харесвам. А в допълнение, изглеждаше прекрасно в интересни дрехи.

… бедността
Бях много, много бедна. Издържах се изцяло сама и първите десет години бях на ръба, защото беше изключително трудно.

… корсетите
Според мен фокусът трябва да пада върху талията, когато говорим за жени. Първият модел корсет, който създадохме, беше изключителен, адски секси! Хората го обожаваха!”

Вивиан Уестууд и животът ѝ интимно
Вивиан Уестууд на 35
… мъжете
Има една прекрасна китайска поговорка: "Ако конят е наистина твой, той винаги би се връщал при теб.”

… активизма
Опитвам се по един или друг начин да достигна до всички хора - дори и до тези, чието единствено заминание е да четат модни списания… Това, което винаги съм искала да кажа е: "Купувайте по-малко, избирайте внимателно, предпочитайте качеството пред количеството.” Е, понякога казвам и просто: "Купувайте Vivienne Westwood!”

… своята "Библия”
Несъмнено "Приключенията на Пинокио”. Тази книга е същинска философия на живота. Той е толкова палав, толков див… Но същевременно притежава златно сърце, което в крайна сметка го спасява.

Вивиан Уестууд и животът ѝ интимно
Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay