Влияе ли синият екран на монитора на кожата на лицето ви?

Влияе ли синият екран на монитора на кожата на лицето ви?

Работата на лаптопи и мобилни телефони през целия ден може да повлияе на вашето здраве по повече от един начин. Като начало устройствата натоварват мускулите на ръцете ви, работата с тях води до сухота в очите, причинява болки в шията и може също да доведе до наддаване на тегло.

Нещо повече, непрекъснатото използване на джаджи без почивка също може да повлияе на психичното ви здраве, което води до промени в настроението и раздразнителност. Освен всички тези странични ефекти, излъчването на синята светлина през целия ден може да увреди нежната ви кожа. Може да ви накара да изглеждате по-възрастни и уморени. Ето как зависимостта от дигиталните технологии може да бъде вредна за кожата ви и какво можете да направите, за да сведете до минимум щетите.

Предполагаемият виновник, който води до увреждане на клетките на кожата ви, е високоенергийната видима светлина (HEV), известна още като синята светлина, излъчвана от електронни устройства. HEV светлините са по-висока честота, по-къси дължини на вълната на светлината във виолетово-синята лента във видимия спектър. Синята светлина присъства и в слънчевите лъчи, светлината, излъчвана от лампата, светодиодите и всички видове джаджи, включително телевизионни екрани, смартфони, таблети и компютри. Но рискът от увреждане на клетките на кожата от вашия лаптоп и мобилния екран е по-висок, тъй като те са близо до лицето ви в сравнение с други.

Как синята светлина влияе върху кожата ви? По-рано се смяташе, че синята светлина може да причини само безсъние и да повлияе на зрението. Напоследък се открива влиянието й и върху кожата. Ултравиолетовата светлина, присъстваща в слънчевите лъчи, уврежда директно клетъчната ДНК, докато синята светлина разрушава колагена, причинявайки оксидативен стрес. Когато химикалите, присъстващи в кожата ни, абсорбират синята светлина, се осъществява реакция, която води до производството на нестабилни кислородни молекули, които увреждат кожата. Те водят до малки дупки в колагена, което ви кара да изглеждате по-стари.

Изследванията също така показват, че синята светлина може да доведе и до хиперпигментация (промяна на цвета на кожата). Този проблем е често срещан при хората със средна до тъмна кожа, докато хората със светла кожа остават относително незасегнати.

Как да предотвратим увреждането на кожата? Най-простият начин за намаляване на увреждането на кожата е чрез ограничаване на количеството синя светлина, излъчвана от вашите устройства. За екрани на лаптопи можете да закупите екран със синя светлина, който може да ограничи лъчите и щетите, причинени от него. Сменете LED крушките за други, които излъчват по-малко синя светлина. Ограничете времето пред екрана и правете чести почивки, когато работите на лаптопа. Нанесете минерални слънцезащитни продукти с железни оксиди, които са по-ефективни срещу синята светлина.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay