Голи женски тела, нарисувани от 13 варненски художници

Голи тела във Варна

Голи женски тела, нарисувани от 13 варненски художници

Варненската галерия "Актив Арт" ни провокира със сборна изложба на голи тела, която от утре всеки може да посети, на ул. "Дунав" 5 в морския град. Официалното откриване е планирано за 18.30 ч.

 

В продължение на 5 месеца в залата на галерията автори организираха т.нар. "Вечерен акт - голо тяло" като рисуваха женска фигура от натура. Изложбата бележи края на първия сезон и представя в експозиция работите на 13 варненски автори, които са рисували всеки вторник вечер в галерийното пространство. Те принадлежат към различни поколения творци, всеки със свои стил и художествен почерк. Могат да се видят различни интерпретации на една и съща постановка, изпълнени с туш, молив, креда, пастел или акварел. Тези техники са най-предпочитани за този тип рисуване. Някои от направените скици са доработвани в ателиетата на авторите.

      
Вечерният акт – голо тяло като форма на рисуване, е възникнал в Европа по времето на Ренесанса, където учителят и неговите ученици са рисували човешки фигури в ателиетата вечер след занятията. Това е времето, когато човекът е бил признат за съвършен, неговото тяло е било идеал и мярка за красивото. По-късно е пренесен в академичните среди в смисъл на рисуване на тяло от натура - бързи скици. Кратката рисунка тренира окото и ръката, тя е по-експресивна, по-динамична и дава възможност за експериментиране. Моделът сменя позата на 15 минути като заема различни положения – прав, седнал, легнал, в гръб, профил или анфас. Всеки от рисуващите сам си избира ракурс, както и материалите, с които да работи.

 
Събитието в "Актив арт" предвижда организиране на отворено ателие - подобие на работната обстановка, за да могат зрителите да се запознаят с тази художествена практика. Целта е във Варна като културно средище, притежаващо художествена интелигенция, да има място, където се реализира и тази форма на рисуване.


1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay