Откраднаха картина на Пикасо и цял камион произведения на изкуството

Маскирани крадат цяла изложба

Трима маскирани нападатели са откраднали около 30 произведения на изкуството на обща стойност 5 милиона евро (6,6 милиона долара) в Испания. Сред похитените творби е и една на великия художник Пабло Пикасо.

 

Кражбата е един от най-големите удари по произведения на изкуството в Испания. Липсват скулптури, литографии и картини. Освен творбата на Пабло Пикасо са обрани и няколко на колумбиеца Фернандо Ботеро, на басксия скулптор Едуардо Чилида, както и на други испанци като Антонио Саура.

 

Повечето от творбите принадлежат на отделни галерии, но били събрани заедно за изложба в германския град Кьолн. Те са се връщали от експозицията, натоварени в камион, който паркирал за почивка в индустриален склад. Крадците са влезли с взлом в склада и със сигурност не са имали затруднения да отворят камиона, защото ключовете му били на вратата. Превозното средство е намерено празно цели три дена след обира. Според испанската полиция крадците са знаели точно какво търсят и това поражда подозрения, че им е помагал някой от транспортните компании. 

 

Инцидентът се случил в Хетафе - предградието на Мадрид, където според статистиката на Външното ни министерство се е оформила една от най-големите за Испания български общности (близо 3000 души).

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay