9 съвета за правилно отглеждане на краставици

9 съвета за правилно отглеждане на краставици
Canva

Посяхте ли краставиците? Като един от любимите зеленуци през лятото, те намират приложение в различни салати и ястия. Ако тази година имате намерение да ги отглеждате в градината си, ето ви няколко съвета!

Изберете подходящо местоположение: Краставиците обичат слънцето, така че изберете място в градината си, което получава поне 6 часа пряка слънчева светлина всеки ден.

Подготовка на почвата: Краставиците виреят най-добре в богата, добре дренираща се почва. Преди засаждането добавете компост или добре угнил оборски тор към почвата, за да подобрите плодородието ѝ.

Разсад или семена: Можете да започнете краставиците си от семена или да закупите готов разсад от местния градински център. Ако започвате от семена, засейте ги на закрито около 6-8 седмици преди последната дата на замръзване във вашия район. Разсадете разсада в градината, след като заплахата от замръзване премине.

Разстояние при засаждане: Когато засаждате вашите краставици, уверете се, че оставяте достатъчно разстояние между растенията (приблизително 45-60 см), за да могат да растат правилно и да получават достатъчно слънчева светлина и въздушен поток.

Структура: Краставиците са пълзящи растения, така че осигуряването на структура за катерене е от съществено значение. Използвайте колове, решетки или въжета, за да насочите растежа на растенията вертикално.

Поливане: Краставиците изискват редовно поливане, но внимавайте да не ги преполивате. Стремете се към интензивни, но по-редки поливания.

Торене: Краставиците се нуждаят от редовно торене, за да произвеждат високи добиви. Приложете балансирана тор според инструкциите на етикета, когато засадите вашите растения и отново на всеки 2-3 седмици по време на вегетационния период.

Плевене и поддръжка: Редовното плевене ще помогне за предотвратяване на конкуренцията за хранителни вещества и вода. Освен това отстраняването на мъртвите листа и цветя ще стимулира растежа на плодовете.

Прибиране на реколтата: Наблюдавайте краставиците си и ги берете, когато достигнат желания размер. Оставянето им на растението твърде дълго може да доведе до горчивина. Обикновено краставиците са готови за прибиране на реколтата около 2 месеца след засаждането.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay