Акт срещу ACTA!

Протестът е утре и все още има време да се решите

Акт срещу ACTA!

Общоевропейският протест срещу ACTA е насрочен за утре. Утре ще бъде и официалният Протест срещу приемането на ACTA в България. 11 февруари, 11 часа. Начална точка - "Пилоните" до НДК. Дори и да не сте се решили, все още имате време: за такова събитие не са нужни специални дрехи. Само топли. И най-вече – желание. Да защитите свободата, както и правото си на глас. 

Разбира се, всеки от нас има право и да знае срещу какво точно ще протестира. Свободни сте да прочетете на български език целия текст на въпросното Търговско споразумение за борба с пиратството – ето тук. Ние пък сме представили възможно най-точно и ясно основните негативи, които бяха подробно обсъждани в медиите през последните седмици и които ще се превърнат във факт, ако тези 51 страници бъдат одобрени от Европейския парламент. Всяко от последствията е достатъчно сериозно само по себе си, така че няма да ги номерираме, за да не изглежда, че сме ги подредили по важност. 

ACTA не просто ще защити интелектуалната собственост, а ще нападне собственото ни право да се обогатяваме интелектуално. Пиратските филми, музика, игри и т. н. и сега са си забранени – споразумението няма тепърва да ги урежда, а ще въвежда драконовски мерки срещу най-малкото нарушение. Например: да поръчате торта за рождения ден на детето си с любимия му Disney герой. 

Престъпник – родител, който иска да зарадва детето си? Имайки предвид, че почти всеки споделя в глобалната мрежа, според философията на ACTA, почти всеки ще бъде престъпник. 

В основата на споразумението заляга едно недопустимо изискване за предоставяне на лични данни и информация. Следене, наблюдение – все думички, които би трябвало да озадачат уважаващия обществото и себе си модерен човек. Въображението на писателите-фантасти е известно с пророческите си възможности. Те често описват било технологични, било социални процеси, които се появяват десетилетия след издаването на книгите им. При цялото си уважение към Джордж Оруел, нека не позволяваме и той да стане пророк! Защото ACTA подозрително мирише на Big Brother. А ние не искаме да бъдем следени!

ACTA ще потъпче основните свободи на огромна част от глобалното общество, за да обслужва интересите на малцина. Официалните разпространители и праводържателите. А ако някой толкова много се е притеснил за самите творци, нека вземе предвид, че много от тях също са твърдо против приемането на ACTA. Както може би вече сте чули, соченият за "най-комерсиален" автор Паулу Коелю призова: "Пирати от цял свят, пиратствайте всичко, което съм писал!" 

Хората на изкуството, заедно с всички останали хора, от векове се борят срещу цензурата. Малцина от тях ще плюят на трънливите досегашни усилия, за да подкрепят ACTA – един нов метод за повсеместно цензуриране. 

Освен всичко останало, ACTA застрашава здравето. Буквално. Животоспасяващи лекарства ще бъдат със защитени авторски права, за да могат фармацевтичните гиганти да трупат печалба. Докато някой губи живот. 

Всичко това е много интересно и хубаво обяснено в една лекция на TED, която ви предлагаме да изгледате (има субтитри). Конкретната ѝ тема са проектозакони като PIPA и SOPA, но това не трябва да ви смущава – ACTA е порода от същия вид.

 

Имате пълната свобода да изберете дали искате свобода. Ако желаете да се противопоставите на ACTA, присъединете се към утрешния протест. На страницата на zamunda.net пък е представен списък с електронните пощи на българските представители в Европейския парламент. Обяснено е какво можете да им пишете. Повярвайте - вашият глас има значение! 

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 13.02.2012|15:16
Скоро ще има повече.
7
Не е посочен 13.02.2012|15:15
Другия път като спрат торентите и ще има 3 пъти повече хора.
6
Не е посочен 13.02.2012|15:15
Да, дано се случи така наистина!
5
Не е посочен 13.02.2012|15:15
Кой трябва да подпише излизането ни от това споразумение?
4
Не е посочен 13.02.2012|15:15
Трябва да се откажем от това споразумение!
3
Не е посочен 13.02.2012|15:14
Махнете ги докато е време.
2
Не е посочен 13.02.2012|10:40
можеше и повече
1
Не е посочен 10.02.2012|19:39
Аз ще присъствам на протеста. Дано се съберем много хора и постигнем ефекта, който търсим.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay