Броени дни до връчването на наградите "Оскар"

And the Oscar Goes To...

Броени дни до връчването на наградите "Оскар"

Остават четири дни до връчването на наградите "Оскар". Четири дни, в които се уточняват последните детайли около звездните тоалети, организират се групови гледания на церемонията, а американските медии се снабдяват с пълно бойно снаряжение, за да могат най-бързо (и ако може най-жълто) да отразят победителите.

 

По традиция у нас наградите "Оскар" няма да бъдат излъчвани на живо, което вече явно се приема за нормално. Затова може би е по-добре да си припомним кой всъщност се бори за ценните статуетки в основните категории. И понеже минути след приключване на церемонията от Лос Анджелис медиите по света вече ще са съобщили имената на победителите, излъчването на запис пост фактум губи смисъла си. Освен ако зрителите не искат да видят кой как е облечен, но това е присъщо не на киноманите. Същото е като футболен мач на запис - уж е наистина, но пък не е интересно.

 

Да започнем от най-интересната категория, а именно Най-добър филм.

Претендентите са "Черен лебед", "Боецът", "Генезис", "Децата са добре", "Речта на Краля", "127 часа", "Социалната мрежа", "Играта на играчките 3", "Непреклонните" и "Winter's Bone". Честно казано, изглежда невъзможно анимацията да спечели наградата, колкото и да я заслужава. "Играта на играчките 3" обаче е най-вероятният победител при рисуваните филми.

 

Основните фаворити за Най-добър филм са "Речта на Краля" и "Социалната мрежа", които са в непрестанно съперничество помежду си на всички фестивали, на които се появяват. Историята за създаването на Facebook се очертава като по-пленяваща от филма с Колин Фърт, но при американските награди редовно логичните неща не се случват.

 

В "Черен лебед" Натали Портман прави изумителна роля, изпълваща целия сюжет, а "Непреклонните" на братя Коен също е смятан за вероятен победител, заради именитите режисьори и главния актьор Джеф Бриджис.

 

"Генезис" определено е един от най-силните филми на 2010 г., но едва ли би издържал конкуренцията на гореспоменатите, особено що се отнася до тази категория. За останалите номинирани филми шансовете се малки, ако съдим по фестивалните им участия досега.

 

При актьорите в главни роли голямата битка се заформя между Колин Фърт и Хавиер Бардем. Фърт е непоклатим в ролята си в "Речта на Краля" и буквално помете наградите по пътя си към "Оскар"-ите. Хавиер Бардем обаче е изключителен в "Biutiful" на Алехандро Гонзалес Иняриту. Не се наемаме да дадем прогноза, но една статуетка за испанеца би била наистина приятна изненада.

 

Джеси Айзенберг и Джеймс Франко също правят страхотни роли в "Социалната мрежа" и "127 часа", но е недопустимо да бъдат сравнявани с доказалите се Фърт и Бардем. Що се отнася до Джеф Бриджис - той получи "Оскар" миналата година за "Лудо сърце", а шансът тази година да направи дубъл е много малък.

 

При дамите Натали Портман е фаворитка, но не трябва да забравяме и Никол Кидман, която наистина получи много силни мнения за изпълнението си в драмата "Заешка дупка". Анет Бенинг в "Децата са добре", Дженифър Лорънс в "Winter's Bone" и Мишел Уилямс в "Blue Valentine" може би щяха да имат повече шансове, ако "Черен лебед" не беше излязъл по кината точно тази година.

 

При режисьорите битката наистина е ожесточена. Дарън Аронофски, Дейвид О. Ръсел, Том Хупър, Дейвид Финчър и Джоел и Итън Коен са равнопоставени. Интересното е, че Аронофски, Хупър и Ръсел са номинирани за първи път в живота си за престижната американска награда. Дейвид Финчър бе сред потенциалните победители през 2009 г. със "Странният случай на Бенджамин Бътън". Братята Коен обаче са тоталните ветерани - с шест предишни номинации и четири награди от няколко категории за филмите "Няма място за старите кучета" и "Фарго". И въпреки това силите са изравнени.

 

Напрежението ще остане голямо до 27 срещу 28 февруари. Тогава ще станат ясни победителите в тазгодишните награди "Оскар" - най-очакваното събитие в света на киното. Събитие, което ние ще гледаме на запис, в съкратен монтиран вариант по БНТ 1 на 28 февруари от 21:00 ч.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay