Вижте най-впечатляващите археологически открития от изминалата година

Българска археология 2010

На 14 февруари, освен винарите, Трифоновците, влюбените и Валентините, празнуват и археолозите. По този повод в Националния археологически музей в София отвори врати изложбата "Българска археология 2010", която събира на едно място най-впечатляващите археологически открития от изтеклата година.

 

Това е четвърто издание на най-голямата временна изложба, посветена изцяло на археологическите открития. Представени са 50 археологически обекта от територията на България, които покриват целия хронологичен диапазон на археологията: от палеолита до Възраждането.


Открояват се уникалните костни останки от праистроически пещерни животни от обектите "Козарника" и "Редака" в Белоградчишко. Много добре са представени и селищата на първите земеделци от новокаменната епоха, както и невероятният бум в живота на праистроическите хора по времето на каменно-медната епоха. Сред находките от тези обекти са идоли, керамични съдове и различни сечива от селищните могили Хотница, Петко Каравелово, Провадия и Търговище.


В зората на развитието на тракийската култура също се придобиват все повече нови данни и уникални находки. Такива са представени от новооткрития богат некропол от бронзовата епоха край ямболското село Бояново и от най-северозападните краища на България – село Балей, Видинско.


Разнообразието на находките от Античността е най-голямо. Тук виждаме следите от първите металургични дейности по нашите земи, открити в рудниците на Ада тепе, Крумовградско. На лице са гробните дарове от елинските колонии по западния бряг на Понта – Аполония, (днес Созопол). Огромен и много впечатляващ комплекс представляват изделията, някои от тях произведения на изкуството, от римските градове в Тракия – теракотни фигури от Филипопол, култови предмети от Сердика и Анхиало. Този период на най-силен разцвет в историята ни предоставя и великолепни артефакти от гробните комплекси – монетни съкровища, златни пръстени, обеци и други накити от могилите в Сливенско и Чирпанско.


С подобаващи находки са представени и археологическите комплекси от късната античност – крепости и селища от Пещера, самоковския край и малкотърновско. Сериозен акцент на експозицията са ранните християнски храмове и техните реликви. Сред тях се открояват стенописите от ранновизантийската базилика в гр. Бяла и нашумелите открития, свързани с култа към Св. Йоан Предтеча, от остров Свети Иван край Созопол.


Във витрините, отделени за средновековната епоха също има голямо разнообразие. Освен традиционно силните находки от българските столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, в "Българска археология 2010" виждаме множество разнообразни предмети на бита, оръжия и цели монетни съкровища от средновековните твърдини Перперикон, Кастрици, Калиакра, както и прекрасни комплекти от сребърни и златни накити и великолепни керамични съдове от некрополите при село Топола и от самата столица Велико Търново.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay