Джокондата се оказа мъж

Мона Лиза... е мъж

Джокондата се оказа мъж

Италиански специалисти, които работят в областта на разкриване на мистерии в изкуството заявиха, че са открили спорната самоличност на модела на Леонардо за картината му "Мона Лиза”.


Те обявиха, че това е мъж. Ръководителят на Италианския национален комитет за културното наследство Силвано Винчети заяви, че става въпрос за ученика на ренесансовия гений Леонардо и възможен негов възлюбен Салай. Неговото твърдение бе веднага оспорено от експерти от парижкия музей "Лувър”, където е изложена картината. Салай, чието истинско име е Джан Джакомо Капроти е бил женствен млад художник, който е работел с Леонардо в продължение на 25 години. Счита се, че той му е служел като модел и муза да някои от неговите картини.

Двамата са имали "нееднозначна” връзка и има вероятност дори тя да е била интимна, твърди Винчети. Сравнение между характеристиките на лицата в някои от работите на Да Винчи като например "Свети Йоан Кръстител” разкриват поразителни прилики с носа и устата на Мона Лиза, защитава теорията си Винчети. "Има забележителни сходства”, твърди той. Освен това според него художникът е оставил известни следи за самоличността на модела в тънките букви L и S, които той и неговият екип е открил нарисувани в очите на Мона Лиза. "Внимателно проучване на висококачествено дигитално копие на картината разкри буквите Л за Леонардо и С за Салай”, обяснява експертът.

Твърденията на Винчети бяха оспорени от специалистите в "Лувъра”. Музеят заяви, че през 2004 и после пред 2009 г. са проведени "всички възможни лабораторни тестове” на картината и настоя, че при тях върху нея не са открити "никакви надписи, букви или числа”. Специалистите от "Лувъра” обясняват откриването на буквите с възрастта на картината, при което боята се е напукала и тези пукнатини могат да наподобят букви и дават възможност за най-различни интерпретации. Освен това от музея подчертават, че твърденията на Винчети са направени без той самият да е имал достъп до картината за анализ.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay