Живот в цирка: Александър Балкански

Легендата на българския цирк разказва за представленията пред Папата, за тазгодишната програма и за страшния си инцидент на 7.7.77 година

"По дяволите, защо да не избягам с цирка?" - из "Вода за слонове"

Много от нас поне веднъж са си задавали този въпрос. Уморени от цирка на истинския живот, ни се е искало да захвърлим всичко и да хвърлим себе си в различното измерение на цирковата реалност. Разбира се, в повечето случаи това остава само романтична мечта.

Съществуват и други хора обаче, за които именно циркът е естествената среда на живот. Най-известният такъв пример у нас е Александър Балкански - шесто поколение цирков изпълнител, произхождащ от италианска фамилия, основател и директор на едноименния цирк, който всяка година радва България с разнообразните си спектакли. Тъй като отдавна нямаме стационарен цирк, през зимата това изкуство у нас спи. Но не и цирковите артисти. Те усилено подготвят новата програма, която за първи път ще бъде представена идния петък. В този изключително натоварен момент г-н Балкански отдели време, за да задоволи почти детското ми любопитство относно всичко, свързано с магията на цирка и живота, който се води зад нея.

Живот в цирка: Александър БалканскиАлександър Балкански разказа, че майка му е получила родилните си болки в манежа. Пак там е направил и първите си самостоятелни стъпки. По онова време, 40-те години на миналия век, е имало традиция преди спектакъл артистите да излизат и да правят така наречената "кавалкада" пред цирка. Майката на малкия Александър не е имала бавачка, на която да го повери и затова го е оставяла да си играе на килима в манежа. Един ден се върнала от кавалкадата и видяла, че е проходил. Не по-различна е и съдбата на нейните внуци. Момчетата на Александър Балкански - Александър-син и Николай, също са родени и отгледани в цирка.

"Въобще, съдбата на цялата ни фамилия е цирк. Скоро навършваме 200 години в този шоубизнес - поне толкова мога да докажа документативно, но мисля, че още много преди това предците ни са били пътуващи артисти. През 1820 заминават за Русия и остават там цял век, докато по време на революцията от 1916 болшевиките не им конфискуват цирка и не ги прогонват извън пределите на страната. По пътя за Италия първата им спирка е била Варна. Там дядо ми среща брат си – той е бил придворен скулптор в двореца на цар Борис – и фамилята решава да остане в България."

Скоро след това чичото на Александър Балкански – клоунът Чарли създава цирк на наша земя. По късно е национализиран и членовете на фамилията остават да работят като държавни циркови артисти до падането на социализма. През 2000 година Александър и синове основават настоящия цирк "Балкански".

Вие самият в кои жанрове на цирковото изкуство сте се изявявали?
Илюзионният и жонгльорският не ме привличаха, защото аз не съм толкова сръчен. Но останалите 5 основни жанра ги владеех перфектно: акробатика, гимнастика, балансово-еквилибристичния жанр, конния жанр, въздушната гимнастика и еквилибристика. 

При конете съм практикувал малко, тъй като имах два солистични номера – акробатика на опъната тел и баланс на глава върху трапец. Обичах ги много и гледах да им отдам всичките си сили. В акробатиката с трамплини смятам, че съм постигнал върха и моята трупа беше Номер 1 в света. Имахме уникални постижения, които не са повторени досега, имаме и рекорди в Гинес. Двойно салто с една кокила и тройно салто на четворна колона, например.

Кои са най-известните личности, пред които сте изнасяли спектакли?
Когато бях в Съединените щати, съм играл пред президента Никсън и фамилията на Айзенхауер. Пол Макартни е идвал да ни гледа - тогава бях на 28 години, беше ми интересно да го прегърна и да си поговоря с него. А Джони Кеш направо дойде с детенцето си в гримьорната и ми каза: "Ти си уникален! Как седиш на главата върху трапеца?" С Шер сме участвали заедно в шоу – бяха я облекли като циркова артистка. Между другото, тя е влюбена в цирка и ако не целият концерт, то поне една от песните ѝ ще е придружена с такава хореография.

Живот в цирка: Александър Балкански Живот в цирка: Александър Балкански

С трупата сме играли пред английската, датската, шведската, холандската кралица. Но най-важното е, че трупа "Балкански" е единствената трупа в света, която три пъти е изнасяла спектакъл пред папа Йоан Павел II. За мен това е върхът, тъй като президенти има много, но Папата е един на целия свят.

Също така много ценни за мен са и гастролите ни в Йерусалим. Там аз и моите синове бяхме наградени със знака "Златния лъв", а според неписано поверие който получи три такива лъва, става почетен гражданин на Йерусалим. Пo време на гастролите си там дадохме по едно безплатно благотворително представление на всички инвалиди, жертви в многобройните атентати. И на двата спектакъла кметът на града беше в цирка, в манежа, заедно с нас.

Какво все още не сте видели?
От 7-те чудеса на света съм видял 6-те. Остава ми Тадж Махал и много искам да го посетя, тъй като едното ни шапито се казва така. Много прилича на този замък на любовта. 

Различна ли е публиката в различните държави и континенти?
Да, много е различна. Например, в Англия е доста консервативно-хладна, във Франция и Италия е много спонтанна. В Испания е толкова гореща, че когато артистът направи нещо уникално, те стават и викат "Оле-е!" Това съм го изживял лично и съм с невероятни спомени от гастролите ни в тази страна. Но най-добрите зрители са американските, руските и германските. Те най-много обичат цирка. А в държавите, в които въобще няма национален цирк – като Австралия, Нова Зеландия и Япония – там дават много голяма оценка на цирковото изкуство, отнасят се с невероятно уважение.

Живот в цирка: Александър БалканскиРазказахте ни за щастливите моменти в цирка. Но имали ли сте особено тежка злополука по време на представление?
В цирка, който изгоря – там паднах от трапеца, летях 27 метра и се разбих на мозайката. И оживях. Това стана на една невероятна дата: 7. 7. '77 година. Оставаше само да бъде в 7 часа!

Приемате ли го като знак?
Като хубав знак, защото останах жив. Радко са случаите, в които човек оцелява при падане от такава височина, с такава скорост. За мен това е рождената дата на втория ми живот и винаги го празнувам.

Какво стои зад магията на цирка - повече работа или повече веселба?
Ние почиваме, когато работим. Не сме свикнали да бездействаме и това ни побърква. Когато започне спектакълът, когато тръгне игралният сезон, имаме нашият хубав развлекателен момент. Вечер винаги се събираме, правим се барбекю, сядаме около огъня и си говорим. Когато сме на морето, имаме яхта и джетове, които споделяме с колегите си от цирка. Освен това, пътуването от град на град ни дава възможност да се срещаме с различни хора, да създаваме различни приятелства и това също е много положителна страна на цирковия живот. Въобще, циркът тръгне ли да пътува, е голяма романтика! 

Кой е "Номерът на живота"?
При нас този момент е малко тъжен. Номерът в живота на цирковия артист е когато тотално се раздели с цирка. След 50-годишна възраст той може да прави само онова, което е научил и няма никакъв възход, дори започва да слиза надолу. Моята теза е, че цирковият артист трябва да знае кога да слезе с номера си от манежа. Когато е на върха. Така направих аз и с тела, и с трапеца. Вероятно ще постъпя по същия начин и с цирка, когато видя, че вече не представлява интерес за българския зрител. Тогава ще го затворя.

Смятате ли, че има такава опасност – зрителите да загубят интерес към цирковото изкуство?
Вече започвам да си задавам въпроса дали въобще има нужда от цирк в България. Последните две години не се радваме на много посетители и не го отдавам на кризата, а на това, че други неща интересуват младото поколение. Много ме тревожи обстоятелството, че държавата се чалгаризира, народът изпростява, дори малки деца танцуват под музиката на Азис. А не знаят химна на България, нито най-елементарното стихотворение, което моята майка ме научи на 4-годишна възраст - "Аз съм българче". Макар че ние сме италианци.

Държавата също проявява невероятно безхаберие към изкуството и особено много – към цирка. Гледайки телевизия, човек остава с впечатлението, че освен музика и театър, друго не съществува в нашата култура. Даже вече и страци музиканти показват. В изкуството най-важна е младостта, а нея я няма. Няма младо подрастващо поколение на малкия екран, пък дори и да има, старите успяват да го одушат.

В нашия цирк се стараем да привличаме млади чужди артисти, защото българските ги хвана болестта, щом малко прескочат летвата и станат добри, веднага да излизат на Запад. И не искат да се връщат.

Живот в цирка: Александър Балкански

Какъв беше статутът на цирка по време на социализма?
Тодор Живков обичаше най-много да ходи на цирк. След това ходеше на театър, а на балет и на опера не знам дали някога е ходил. Тогава имаше традиция хората да посещават цирка всеки месец, за да гледат новата програма. А тя беше най-различна. Започваше през септември; октомврийската програма също беше политическа; в ноемврийската участваха номера от всички СОЦ държави; за Нова година - детският спектакъл "Дядо Мраз в цирка" през деня, а вечерта имаше специални зимни програми за възрастни; през януари се правеше "Парад на смеха", през март жените имаха думата и цялата програма беше само от жени. И така нататък.

Понякога септемврийската програма, вместо да е политическа, се казваше "Есен" и беше естрадно-циркова. Идваха Парцалев, Калоянчев, Мутафова, буфосинхронистите, Лили Иванова. Или Леа Иванова. Цялото това разнообразие много привличаше зрителите. Днес стационарният цирк го няма и те отвикнаха от традицията. Но мисля, че все още обичат това забавление и фактът, че всички спектакли на "Цирк дьо Солей" преди месец и половина бяха пълни, го доказва. 

Какво трябва да притежава добрият цирк?
Всичко. Смелост, ловкост, красота, жанрова разновидност. Всеки номер в цирка трябва да е като футболен мач - да има голово положение, в което публиката да изригне. И цялата програма също трябва да има такъв момент. При нас това ще бъдат Колелото на смъртта, Глобусът на смъртта, Летящият мотоциклетист. Три атракции, при които адреналинът отива на много високо ниво...

Г-н Балкански уточни, че това са номера, които не могат да се опишат с думи. Трябва да се преживеят, но докато чакаме, утре ще ви разкажа за срещата си с Джон Фосет - Летящият мотоциклетист. Благодаря на Александър Балкански за споделените спомени, както и за готовността му да запознае мен и читателите на jenite.bg с някои от най-интересните артисти в тазгодишната програма на цирка. Цяла седмица ще си говорим за тях, а след петък всеки от вас ще има възможност да изживее спектаклите лично.

Хайде, циркът е тук!

20 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



53
Не е посочен 02.06.2014|14:01
Имам само една забележка- Те са по прозход българи. Италианското вече е само част от миналото им- едва 1/4. Така че , да живее българския цирк Балкански- най- големия, най- интелесния и най- успешния.
52
Не е посочен 06.04.2012|17:11
да ама в цирка хората работят усърдно и здраво,опасността е всекидневие,а отношенията чисти
51
Не е посочен 05.04.2012|13:54
то ние гледаме постоянно цирк с тези нашите управници,за какво ни е да ходим
50
Не е посочен 03.04.2012|14:01
Има и още как, синовете му Александър -син и Николай също продължават традицията.
49
Не е посочен 03.04.2012|13:59
Тези хора са нечовеци! Браво!
48
Не е посочен 03.04.2012|13:45
Упс! Жалко, че вече не сме такава сила в това изкуство.
47
Не е посочен 03.04.2012|13:44
Един български цирк на световно ниво. Жалко
46
Не е посочен 03.04.2012|13:36
На моменти ми ставаше доста тъжно докато четох!
45
Не е посочен 03.04.2012|13:28
Миналата година гледах цирк Балкански, преживяването бе наистина невероятно, имат уникални номера.
44
Не е посочен 03.04.2012|13:15
аз не обичам клоуни!
43
Не е посочен 03.04.2012|13:14
много интересно!
42
Не е посочен 03.04.2012|13:08
41
Не е посочен 03.04.2012|13:08
Тъжен ми е много
40
Не е посочен 03.04.2012|13:07
Не обичам цирк;)
39
Не е посочен 03.04.2012|12:56
38
Не е посочен 03.04.2012|12:48
Интригуваш , изпълнен с много емоции :)
37
Не е посочен 03.04.2012|11:55
Да :) Определено е така!
36
Не е посочен 03.04.2012|11:51
Така е! И паричките за билета си заслужават!
35
Не е посочен 03.04.2012|11:49
Много интересен живот водят тези хора :)
34
Не е посочен 03.04.2012|11:47
Правят страхотни спектакли
33
Не е посочен 03.04.2012|11:46
и аз така съм чувала
32
Не е посочен 03.04.2012|11:46
не знаех, че има жив Балкански
31
Не е посочен 03.04.2012|11:42
Искам да ги гледам... те са уникални
30
Не е посочен 03.04.2012|11:40
29
Не е посочен 03.04.2012|11:39
не съм гледал този цирк
28
Не е посочен 03.04.2012|11:36
Правят много луди номера....
27
Не е посочен 03.04.2012|11:35
всеки има право намнение :)
26
Не е посочен 03.04.2012|11:35
Вече почти няма такива хора в България...
25
Не е посочен 03.04.2012|11:33
За съжаление е така....
24
Не е посочен 03.04.2012|11:31
23
Не е посочен 03.04.2012|11:31
страхотен спектаткъл
22
Не е посочен 03.04.2012|11:30
не си падам аз много по цирка
21
Не е посочен 03.04.2012|11:28
Как ми се иска да ги гледам само!
20
Не е посочен 03.04.2012|11:26
Уникални са :)
19
Не е посочен 03.04.2012|11:22
хубаво е да се посещават тези циркове :)
18
Не е посочен 03.04.2012|11:16
Любимия ми цирк!
17
Не е посочен 03.04.2012|11:15
16
Не е посочен 03.04.2012|11:01
Най-добрите са!
15
Не е посочен 03.04.2012|10:55
сега кой ти гледа цирк , дори родителите не водят децата на цирк
14
Не е посочен 03.04.2012|10:51
Как ми се приходи на цирк само
13
Не е посочен 03.04.2012|10:18
този цирк на мен най-много ми харесва
12
Не е посочен 03.04.2012|10:17
и ти ли си "ку-ку" на тема животни...а харесва ли ти кавказка овчарка да живее в гарсониера...?
11
Не е посочен 03.04.2012|10:16
забавен живот на колела,но не е за всеки
10
Не е посочен 03.04.2012|09:53
9
Не е посочен 03.04.2012|09:34
Евала на упорити хора като него... обаче не харесвам цирка като цяло, заради дресировката на животни.
8
Не е посочен 03.04.2012|09:06
Знаете ли откъде могат да се купят билети?
7
Не е посочен 02.04.2012|19:02
Според мен даже е най-добрият.
6
Не е посочен 02.04.2012|19:01
И аз, но и сега бих отишъл. Имам хубави спомени.
5
Не е посочен 02.04.2012|18:52
Заслужава си човека.
4
Не е посочен 02.04.2012|18:52
Интересен е много.
3
Не е посочен 02.04.2012|18:52
Като малък съм ходил да го гледам.
2
Не е посочен 02.04.2012|18:51
Това е един от най-добрите циркове.
1
Не е посочен 02.04.2012|18:18
Невероятна съдба, истински мечта, видял е 6 от 7-те чудеса на света и какви ли не още чудеса. Циркът му е дал много, направо всичко.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay