Изложба на Димитър Казаков - Нерон

Изложба на Димитър Казаков - Нерон

Изложба на Димитър Казаков - Нерон

От 5 до 18 януари в галерия "Средец" на Министерството на културата ще можете да видите изложбата-живопис на големия наш художник Димитър Казаков – Нерон (1933-1992).

 

Творбите му са едни от най-търсените и с тях могат да се похвалят неколцина български и чужди колекционери. Негови платна са притежание на Лувъра, Музея "Пушкин" в Москва и Императоркста колекция в Япония.

 

Изложбата в галерия "Средец" е възможна благодарение на Ангел Симеонов, който дава възможност на публиката да се докосне до картините от частната му колекция.

 

Димитър Казаков – Нерон завършва специалност "Графика" в Художествената академия в София, където е приет за особено дарование. В творбите си пресъздава сюжети от родния фолклор. Въпреки неоспоримия му талант и изложбите в едни от най-престижните галерии по света, той посреща края на живота си в немотия. Принуден е да рисува върху чаршафи, което от една страна събужда истинска тъга у нас като българи за това докъде сме позволили да стигне един от най-големите ни таланти, но от друга, говори за силата на изкуството, което не търпи глад и недоимък.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay