Книга за българската фотожурналистика провокира създаването на Музей на фотографията

Музей на фотографията в България - очакваме го!

Инициативен комитет от журналисти и фоторепортери ще се бори за създаването на Музей на фотографията в България. Основната му задача засега е да убеди българските институции, че могат (и че трябва) да предоставят място за музея.

 

Бъдещият музей трябва да има специална изложбена площ, галерия за представяне само на фотография, както и лаборатория за съхраняване на българското фотографско изкуство и фотожурналистика. В България в момента няма подобна специализирана изложбена зала.

 

Сред инициаторите са журналистът Кирил Янев, фотографите Георги Георгиев, Георги Цветков, Иван Стоименов, Иван Григоров, доц. Петър Абаджиев и Цветан Томчев.

Те, заедно с няколко поколения прес-фотографи, се събраха днес по повод представянето на книгата "Големите фоторепортери на България 1960 – 1989”. Неин автор е Цветан Томчев - председател на фондация "БГ Прес Фото”. Това е първата книга от трилогия за историята на българската фотожурналистика. На страниците й са представени 30 български фоторепортери с техни фотографии, печелили световни конкурси, както и техните портрети от колеги и приятели. Целта на тази първа по рода си книга е да събере на едно място историческите факти за българската фотожурналистика, но и да систематизира и запази свидетелствата за отминали събития чрез емблематични фотографии за тях.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay