Каква е разликата между топлинен и слънчев удар?

Каква е разликата между топлинен и слънчев удар?
Canva

Слънчевият удар и топлинният удар са свързани състояния, причинени от прекомерно излагане на високи температури. Те обаче имат някои ключови разлики:

Причина

Слънчевият удар се причинява основно от прекалено излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето, което води до увреждане на кожата и кръвоносните съдове. Топлинният удар, от друга страна, се причинява от прегряване на тялото поради излагане на високи температури, особено в среда без подходяща вентилация или хидратация.

Симптоми

И двете състояния могат да причинят симптоми като главоболие, гадене, повръщане, замаяност, объркване и припадък. Въпреки това, слънчевият удар често включва червени, горещи и подути кожни участъци, докато топлинният удар може да причини по-тежки симптоми като висока телесна температура, мускулни крампи и загуба на съзнание.

Въздействие върху тялото

Слънчевият удар засяга предимно кожата и кръвоносните съдове, докато топлинният удар засяга основно вътрешните органи, особено мозъка и бъбреците. Това може да доведе до потенциални дългосрочни усложнения като топлинен удар, увреждане на бъбреците и дори смърт, ако не се лекува своевременно.

Превенция

За да предотвратите слънчев удар, трябва да избягвате прекомерното излагане на слънце, особено през пиковите часове (между 10 сутринта и 4 следобед), да носите защитно облекло, шапка и слънчеви очила и да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF най-малко 30. За да избегнете топлинен удар, важно е да останете хидратирани, да обличате леки, дишащи дрехи и да прекарвате времето си на хладни места, когато е възможно.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay