Найлонови торбички - деликатни, цветни, красиви

Рециклирай и прави изкуство от найлон

Сякаш напоследък найлоновите торбички станаха нещо от миналото. Както родителите ни си спомнят за някои неща от комунизма със смесени чувства на носталгия от старото време и радост от светлото бъдеще.

 

Най-общо казано, така е и с найлоновите торби. Вече стана модерно, а и необходимо да се ползват такива за многократна употреба.

 

И докато ние тук се чудим (тези от нас, които съзнават вредата на найлона) какво да правим с много торбички натрупани през годините и все още не сме научили кой цвят кофа за какви отпадъци е, един човек и неговите приятели... рециклират правейки изкуство!

 

 

Красивата инсталация (скулптура?) на Робърт Дженсън е изцяло от найлонови торбички – от деликатни до тежки, приличат на огромна медуза. Използвайки светлина, топлина и въздух, Дженсън и приятелите му рециклират найлона в движеща се скулптура.

 

С инсталацията си, Робърт се потапя в идеята на цветовите възможности, геометрията, светлината като ефективно трансформира пликовете от прости групи от найлони във величествена плаваща скулптура.

 

Напомняйки леко на ортогоналните сребърни балони на Анди Уорхол, творенията се реят в пространството успоредно с този, който ги наблюдава (и въздуха в стаята).

 

Инсталационният процес започва, като Дженсън и неговите помощници надуват безброй найлонови торбички, докато не се опънат напълно. След което, прилагайки геометрия, Дженсън обвързва торбичките в групи по 6 и 8 торби и след това тези групи, събира в едно.

 

Добавяйки цветни, приглушени светлини, Робърт създава драматичен и ефектен блясък и сияйност. Светлината минава директно през прозрачните торбички.

 

Резултатът е - движеща се аморфна маса, която доста прилича на зловещ (и грандиозен) член на семейство медузи. И да не е съвсем така, със сигурност последната асоциация, която ще си направите ще е – пликчета.

 

Другите скулптури на Дженсън от найлон, са също толкова трансформиращи се. От напълно надути големи торби, които после е замразил, Робърт създава илюзията за тегло – торбите изглеждат сякаш са направени от бронз, а не пълни с въздух.

 

Той също "извайва" торбички с помощта на желязо. Като прилага топлина, той успява да разтопи формата на найлонов плик, създавайки повече възможности за форми.

 

Използвайки прости материали, Дженсън постига сложната задача, да превърне нещо, което ние бихме изхвърлили в деликатно и много красиво изкуство.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.04.2011|09:56
Всеки от нас трябва да използва ненужните предмети в къщата си за нещо полезно, а не да се хвърлят на боклука. Трябва да проявяваме изобретателност, за да не замърсяваме излишно страната си.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay