Единственият мъж, който кара кола във Венеция

Ливио Де Марчи - създателят на приказки от дърво

Ако попаднете във Венеция по време на карнавала на града и сте застанали в близост до Канале Гранде, можете да станете свидетел на необичайна гледка: човекът на изкуството Ливио Де Марчи, плаващ във водите на канала с нещо далеч по-различно и необичайно от традиционната гондола. Неговото плавателно средство е Jaguar, модел от 1937г., който е реална реплика на оригинала и изработен изцяло от дърво.

Марчи, който е роден във Венеция през 1988г. за пръв път прави серия от дървени автомобили, към които прикачва мотори. Това е налудничава идея, както сами можете да се уверите, но тя е тази, която се е породила от желанието на венецианския майстор да "усмири" и зарадва децата си.

Преди това той създал лодка във формата на хартиена шапка, която била толкова голяма, че спокойно можел да излезе в открито море с нея и да забавлява 8-годишния си син, Матиа и трима негови приятели. Останалите на брега 12 съученици на Матиа помолили Марчи да създаде по-голямо плавателно средство, за да събере всички заедно.

Така Марчи се върнал в работилницата си и създал "плаващата дървена обувка". Преди да качи всички деца обаче, майсторът им препоръчал първо да се научат да плуват.

След това се появила серията от автомобили, изработени от дървесина от бор, орех, череша или абанос, като до вече споменатия Jaguar се наредили Ferrari F50, Fiat 500 и VW Beetle (реплика на модела от 1964г.).

Марчи, който сега е на 67 години, винаги е бил заинтересован от ежедневните обекти, което автоматично го причислява към гилдията на поп-арт художниците. Харесва му да променя контекста им и да ги преработва в абстрактна форма, като играе с размера им. И макар в началото да работел с бронз и мрамор, дървото остава любимият му материал.

"Дървото е живо и се променя с времето, точно както ние го правим.", обяснява Марчи в интервю за списанието на Ралф Лорън – RL. "Само миризмата на този естествен материал ви дава едно незабравимо усещане."

Майката на Марчи разпознава таланта му още докато бил дете и го записва да изучава тънкостите на скулптурата при венециански майстор занаятчия.На 18 години Марчи напуска училище, като признава, че то не задържало по никакъв начин интереса му, и отваря първия си магазин, в който да показва произведенията си.

По това време обектите на интереса му били конете. След броени години той започва да обучава млади таланти, а през последните десетилетия произведенията му си "проправили" път до музейни изложби и частни колекции от Мичиган до Амстердам и Германия. Показвал е творбите си и в Токио, Монако, Палм Спрингс и Ню Йорк.

Любовта на Марчи към дървото е дълбоко свързана с Венеция – почти половината град на доджите е построен върху дърво. Освен колите, които са изложени в музеи в Германия и Флорида, майсторът на дървото създава за карнавала през 1994г. "Плаващата каляска на Пепеляшка". Той изработва и три "Книжни къщи", на които можете да попаднете във Венеция, Германия или Япония.

Но не мислете, че венецианецът е грандоман що се отнася до изкуството му. Със същият умел похват той успява да пресъздаде множество малки предмети, които със сигурност ще се харесат на всяка дама. Представете си само да можете да обуете обувки направени изцяло от дърво, да наметнете дървеното си яке или да грабнете в ръка дървената си чанта...Да, изумително, но напълно реално.

Изборът на предмет винаги идва като вторичен фактор на процеса на изработване, първоначално го грабва желанието и истинското удоволствие от допира. Самият той описва началото така:

"Трябва да оформям и чувствам материала. Обичам да докосвам мекотата му и да лаская формите му." Той си спомня за реакцията си на сляпо дете, което описвало скулптурите му: "Имах чувството, че споделяме еднакво "Усещането", което дървото може да ти даде."

Днес Ливио Ди Марчи живее близо до площада Сан Марко, а работилницата му е на няколко крачки от дома му.

"Събуждам се рано сутринта и имам едно единствено желание: да сложа шапката си и да се отправя към студиото ми."

А ние нямаме търпение да видим какво е следващото нещо, което ще сътворите майстор Марчи!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay