Скулптурите на проф. Богомил Николов за финала на "София медал фест - 2010"

"Медална скулптура" в Националната галерия

Творби на проф. Богомил Николов от последните няколко години могат да бъдат разгледани от днес в Националната художествена галерия /НХГ/. Изложбата "Медална скулптура" ще продължи до 17 декември и освен скулптурите на основателя и ръководител на ателието за медална скулптура при НХГ, могат да се видят и работи на Рада Николова - представител на най-младото поколение художници, завършила академията със специалност метал преди броени месеци.

Това е последната изложба от проекта "София медал фест - 2010" на проф. Николов. От началото на годината досега в рамките на проекта са показани творбите на 18 български художници от различни поколения в седем групови изложби - от най-младите, студенти в Художествената академия, до доайените.

За "София медал фест - 2010" и за други паралелни проекти Богомил Николов е награден с почетния медал на Световния конгрес на ФИДЕМ. Удостоен е и със званието академик от БАНИ - Българската академия на науките и изкуствата. Негови произведения са в колекциите на много музеи по света: Британския музей - Лондон, Пушкинския музей - Москва, Държавния музей - Берлин, Кралския монетен кабинет - Стокхолм, и др. Печелил е много международни награди.

За Рада Николова, както и за много от другите участници в експозициите досега, медалната скулптура не е единствена сфера на творчески интереси. През последните няколко години, тя постигна значителни успехи като представяне на международно биенале за медално изкуство в Колорадо Спрингс, изложби в Будапеща, Лисабон и Ню Йорк.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay