Софийската градска художествена галерия иска да ни запознае с Любомир Янев

Запознайте се с Любомир Янев

Софийската градска художествена галерия иска да ни запознае с Любомир Янев

В последния ден от февруари в Софийската градска художествена галерия ще открият изложбата "Запознайте се: Любомир Янев".

Целта на организаторите е да запознаят публиката с непознати или по-малко познати български художници.

 

Предстоящата експозиция е посветена на 60-годишнината от рождението на Любомир Янев. Тя представя различни етапи от неговото развитие като творец, чрез графики, рисунки, илюстрации и триизмерни обекти. Осъществява се с активното съдействие на сина на художника – Борис Янев, на Костадин Костадинов, Екатерина Гетова, на ученици и приятели на Любомир Янев в София и Ловеч.

 

Любомир Янев е роден през 1951 г. в София. През 1975 завършва Художествената академия в София, специалност "Илюстрация". От 1986 живее и работи в с. Старо Стефаново, Ловешко. Умира на 11 април 2004 г.

 

Участвал е в редица международни изложби и бианалета. Негови творби притежават НХГ, СГХГ, други музеи, галерии и частни колекции в България и чужбина.

 

Произведенията му се открояват с изящния си рисунък, с отличното владеене на различни графични техники, със специфичния реално-фантазен свят в композициите и дори в портретите. Експериментира и с триизмерните форми, използвайки като основа също графиката – тя се развива в пространството, изгражда обеми, а металните офортни плочи се превръщат в обков на дървен кръст например и придобиват нов символичен смисъл.

Изложбата  в Софийската градска художествена ще се задържи до 3 април.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay