Декупаж

Стари предмети с ново бъдеще

Знаем, че по-старото вино е по-хубаво, но за съжаление не можем да кажем същото и за мебелите в дома ни. С годините освен сантиментална стойност, те придобиват и захабен външен вид, който не е нищо повече от неприятен. Но за щастие има надежда, и тя се нарича декупаж - едно изключително приятно занимание за малки и големи.

Декупаж е декоративна техника (от френски decouper - изрязване), в която се използват салфетки, хартиени изображения, и дори плат. Въпросните материали се залепват върху различни повърхности, които отчайващо се нуждаят от преобразяване.

Декоративната техника може да се прилага върху всякакви плоскости (метал, плат, дърво, пластмаса), а най-разпространените предмети, които оживяват след декупаж често са кутии, вази, чинии, бутилки, някой стар скрин или гардероб. За декупажа не съществуват граници, всичко, което се сетите, може да бъде пременено с нов и интересен вид.

Съществуват няколко техники за декупаж, а тук ще ви разкажем за салфетната, която е може би най-предпочитаният и в същото време евтин начин за декориране. Нужни са ви няколко красиви салфетки (в зависимост от големината на предмета), бяла акрилна боя, лепило за порцелан или стъкло, четка за рисуване, акрилен лак и вещ, която да декорирате.

След като вече изяснихме материалите, да се захващаме за работа.

Първо се нанася бяла основа, в случая с помощта на актрилната боя, върху повърхността на предмета. Ако пропуснете тази стъпка, цветовете ще бледнеят, а изображението ще загуби чара си.

Когато предметът е подготвен, е време да се сдобие с новия си вид. За целта изрежете мотив от салфетката, който ви е допаднал най-много, или просто я използвайте цялата - в зависимост от подредбата на изображенията. Принципно салфетките са дву или трипластови, затова трябва да отделите най-горния пласт, който ще залепите. Внимателно преценете мястото на мотива и го поставете. След това с четката нанесете тънък слой лепило, като се стараете да не скъсате материала, и довършете декорацията с останалите салфетки.

Оставете на страна украсителното занимание за час, за да изсъхне лепилото. Ако сте успели да съживите облика на вашия предмет и харесвате полученото, запечатайте резултата с тънък слой акрилен лак. Отново изчакайте, но този път за по-малко (10 минути) и повторете упражнението с лакирането. След още 10 минути ще имате своята вещ в напълно обновен вариант.

По този начин успях да си направя чифт нови обици и превърнах един стар глинен съд в красив дом за бижута. С малко свободно време и желание за действие остарелите предмети могат да получат своето подмладяване, а защо не и да се родят някои чисто нови.

 

101 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 06.10.2011|11:17
Много интересна и полезна статия! Малко за темата декупаж и от мен http://mechtai.com/made-y-mama-mimi/2011/08/dekupaj/
1
Не е посочен 03.10.2011|16:48
Много интересен начин да разнообразим интериора в дома си. Още този уикенд хващам някое старо списание и започвам да разнообразявам стария шкаф, който от толкова време искам да изхвърля. Благодаря за идеята!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay