"Павлова" е може би една от впечатляващите торти, които някога сме опитвали. Носещ името на руската балерина Анна Павлова, десертът съчетава изящество, нежност и красота. Именно затова направата му ни с струваше доста трудоемка. Преди време сме приготвяли мини варианти на знаменитата торта, но за направата на оригиналния вариант се изисква малко повече внимание и време.
Разбира се, допуснахме и грешки, които ще споделим с вас, за да ви улесним в процеса. Нека да започваме!
Необходими продукти:
За блата:
4 белтъка
1 ч.ч. пудра захар
Щипка сол
1 с.л. царевично нишесте
За крема:
Маскарпоне
Рикота или заквасена сметана
Мед
Кора от лимон
Ванилия
Пресни горски плодове
Листа мента
Настърган шоколад (бял и кафяв)
Начин на приготвяне:
Извадете яйцата от хладилника предварително, за да се темперират. Отделете белтъците в дълбока, суха купа, добавете щипката сол и ги разбийте до получаването на гъста бяла смес. След това добавете плавно захарта и разбийте за още поне 5 минути, докато получите гладка и твърда смес, наподобяваща пухкави облаци. Добавете нишестето и разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете част от сместа върху тава с хартия за печене и оформете кръг не по-голям от 20 см. Важно е блатът да има достатъчно голяма дебелина, за да не се напои твърде много от крема след това. Тук ние сбъркахме като изтънихме блата прекалено много и той буквално подгизна.
Оформете останалата част от сместа с пош или шприц с форми по ваш избор и изпечете в предварително загрята фурна на 120 градуса за около един час и 45 минути.
През това време можете да приготвите крема. Ние употребихме маскарпоне и рикота, но установихме, че по този начин сместа става много тежка и има вероятност да сплеска тортата. Затова можете да смесите маскарпонето със заквасена сметана и да ги разбиете с миксер, заедно с меда, кората от лимон и ванилията.
След като блатът се изпече, изчакайте да се охлади. След това можете да пристъпите към декорацията. Поставете крема в пош или шприц и декорирайте по ваш вкус. Подредете плодовете отгоре, настържете шоколад и завършете с листенце мента.
Да ви е сладко!
0 | 0 |