Бели плажове и синьо море - с яхта в Турция

На круиз в тюркоазените води край Турция

Българите често избираме Турция за лятната си почивка. И вероятно има причина – красиви плажове, избор от курорти и приемливи цени. Истината обаче е, че ние много ограничаваме възможностите си като ходим главно в Кушадасъ, Анталия, Мармарис.

 

Лазурното море на Средиземноморския бряг на Турция може да ви предложи невиждани до сега плажове - с ярко синя, прозрачна вода и бели плажове с пясък по-ситен от брашно.

 

Тюркоазеното крайбрежие на Турция е блестяща и дълга ивица от синьо море, където някога боговете са си играли с малки речни камъчета и сега бреговете изобилстват от грандиозни останки.

 

До момента, най-драматичният начин да видите тази красива ивица е като преминете през кристалните води с gület (традиционна дървена яхта), където може да купонясвате докато не изпопадате от борда или да лежите и релаксирате със солта полепнала по тялото ви. 

 

За повечето туристи - 4-дневен круиз с 3 нощувки в gület , между Фетхие и Кале е връхната точка на екскурзията им в Турция. Обикновено е предлагано като круиз от Фетхие до Олимп, но всъщност яхтата тръгва или спира на Кале и до Олимп се пътува с автобус – за близо 1 ¼ часа.

 

От Фетхие, лодките минават през Олудениз и Долината на пеперудите и спират в Кас, Калкан и Кекова като последната вечер обикновено е в залива Гокая (Gökkaya Bay). По-рядко използван маршрут е между Мармарис и Фетхие също за 4 дни и 3 нощи. Тези, които са запознати твърдят, че този маршрут е много по-красив и не е ясно, защо е ползван по-рядко.

 

Храната и водата обикновено са включени в цената, но ще трябва сами да си купувате алкохол на лодката. Всички яхти са оборудвани с бани, тоалетни и малки, но комфортни двойни кабини.

 

Това може да е проблем за човек, който е дошъл сам, ако се наложи да дели каютата си с непознат, но на практиката повечето хора спят на матраци на палубата, тъй като в кабините няма климатици.

 

Ето няколко съвета как да избегнете неприемлива сделка от някои агенции:

- искайте препоръки от други туристи, които вече са били на този круиз

- пазарете се, но не се хвърляйте винаги на най-евтиното, защото екипажът може да спести от храна или алкохол

- питайте предварително дали екипажът говори английски

- искайте потвърждение - дали яхтата наистина се движи с платната или те са само за красота, а всъщност се задвижва от шумен дизелов двигател

- резервирайте отрано за Юли и Август, за да сте сигурни, че ще се качите на яхтата.

 

Какво да не правим:

- не плащайте до деня, в който тръгвате, за да сте сигурни, че времето ще е хубаво

- не купувайте билета си от Истанбул, тъй като агентите си взимат сериозна комисионна

- не се качвайте на яхта, само защото тръгва "днес".

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay