Истинско щастие в 4 кътчета на Земята

Най-щастливите градове в света

Дан Бютнер, който е автор на редица книги за намиране на щастието, как да живеем по-дълго и други на подобна тематика, се реши да намери най-щастливите места на планетата земя и вече смело може да каже, че може би е открил 4 различни града на 4 континента, които се класират.

 

Интересното е, че причините, поради които жителите на тези места са толкова спокойни и щастливи ни най-малко не коренят във финансовото им състояние, интелекта им или дори атрактивността.

 

Вместо това, Бютнер е открил, че членове на тези общности, които обхващат света от Дания до Мексико, имат за приоритет социалните контакти, здравето и благополучието като цяло – и те правят избори, които отразяват тези ценности.

 

Така че ако си търсите жизнерадостна дестинация за следващата си ваканция, помислете над тези 4 места:

 

Сингапур: с една от най-високите нива на гъстота на населението в света и жители известни като работохолици, е някак трудно да си представим, че Сингапур е събрал едни от най-щастливите хора на света. Въпреки това, в скорошно проучване – 95% потвърдиха, че или са много щастливи или просто щастливи. Те оценяват града си като много чист и сигурен – метрото е чисто и винаги навреме, а полицаите се считат за професионалисти, които много помагат на гражданите. Освен това по-голямата част от тях са убедени, че могат да разчитат на съседите си, винаги.

 

Орхус, Дания: жителите на Орхус щастливо се разделят с 68% от доходите си заради данъци, знаейки че в замяна ще получат безплатно здравеопазване, безплатни детски градини и безупречно образование за децата си. Енергичен град с 300 000 жители и много активна културна среда - Орхус събира в себе си много разнообразни и различни религиозни схващания. Чувството за общност и равенство, както и лесния достъп до морския бряг и заобикалящите го селца, прави Орхус да изглежда като малък град.

"Ние вярваме, че богат човек не задължително значи такъв, който има много пари," каза Йорген Карлсен – директор на училище в Орхус, пред Бютнер. "Богат е този, който има за какво да е благодарен – природа, компанията на други хора, възможността да се наслади на добра книга."

 

Сан Луис Оубиспоу, Калифорния: според проучване проведено 2008 год., жителите на Сан Луис Оубиспоу е много по-вероятно да се усмихват и да изпитват радост и по-рядко болка и депресия, от останалите жители на САЩ. Близо 64 000 от общо 260 000 души в големия митрополит, намиращ се в средата между Сан Франциско и Лос Анджелис, са доброволци в над 11 000 организации с нестопанска цел.

Много малко от градските маршрути са по-дълги от 10 минути, което улеснява мобилността на жителите. Бизнес надписите са ненатрапчиви със закон, по-малко от 11% пушат, има много колела и алеи за тези колела, и за капак градският площад привлича купища с хора за безплатни концерти всеки петък! Какво да не му обичаш?

 

Монтерей, Мексико: за разлика от хората в Сан Луис Оубиспоу, жителите на Монтерей не се радват на високи доходи на домакинствата или достъп до добро здравеопазване. Вместо това, там се усеща във въздуха голямата благодарност и признателност към новата политическа свобода, която настъпи след като потисническата партия Institutional Revolutionary Party загуби властта си през 2002 год.

"Американската система е добра за продуктивността, но не и за душата," каза Мигел Басанез – политически учен, който живее в Монтерей.

Друга причина, поради която живеещите в Монтерей са толкова щастливи е тяхната вяра и Господ и семейството. Възможността им да са силни, когато настъпят тежки времена.

"Смеем се над болести, бедност и дори над смъртта," твърди Басанез. "Ние дори имаме празник, на който празнуваме смъртта. 2 ноември – Денят на Смъртта, е един от най-големите празници в годината."

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay