Датският ресторант "Нома" за втора поредна година оглавява класацията "Сан Пелегрино" за 50-те най-добри ресторанти в света, съобщават от БТА. Списъкът се изготвя от британското сп. "Restaurant" въз основа на мнението на 800 експерти в кулинарията.
Ресторант "Нома" с главен готвач 33-годишният Рене Редзепи се намира в обновен пристанищен склад в Копенхаген. Заведението предлага новаторски за северната кухня блюда като волско месо с мускус и пушен костен мозък, костур на шиш със зелен бъз, сушени миди с кресон. С това си меню миналата година "Нома" сложи край на 4-годишното царуване на испанския "Ел Були".
"Сърдечно поздравяваме Рене Редзепи за това, че се справи с трудната задача да задържи "Нома" на първо място в класацията. Успехът му подчертава неговата обвързаност с преосмислянето на северната кухня", казва редакторът на "Restaurant" Уилям Дрю.
Дрю допълва, че списъкът тази година отбелязва по-голямо "географско разпространение" в сравнение с предишните години и отдава дължимото признание на нови "кулинарни нации" като Перу и Русия.
Второ и трето място в тазгодишната класация заемат два ресторанта в Испания - "Ел Селер де Кан Рока" и "Мугариц". Следват ги заведенията "Дебелата патица" във Великобритания, "Остерия Франческана" в Италия и "Алинеа" в САЩ.
Британският кулинар Хестън Блументал, главен готвач на ресторант "Дебелата патица", казва, че мястото в списъка е признание за работата на млади и динамични кулинари, които влагат нови идеи в света на гастрономията.
Блументал е един от пионерите в кулинарното изкуство на молекулярната гастрономия - използването на науката за създаването на нови техники за приготвянето на храни като например хайвер от пъпеш и горещо желе. Ресторантът му "Дебелата патица" е известен с блюда като овесена каша с охлюви и сладолед с вкус на бекон и яйца. Заведението също е оглавявало класацията на сп. "Restaurant".
Ресторант "Ел Були", четирикратен носител на кулинарните "Оскар"-и, беше затворен миналата година и не фигурира в тазгодишния списък. Главният му готвач Феран Адриа оповести през януари 2010 г., че ще затвори за две години заведението в крайбрежното градче Росес, област Каталония, за да може да издаде кулинарна енциклопедия. Книгата ще включва рецепти, превърнали ресторант "Ел Були" в един от най-добрите в света.
Ресторантите "Ел Селер де Кан Рока" и "Мугариц" в Испания, които тази година заемат съответно второ и трето място, са се изкачили с по две позиции нагоре спрямо миналогодишната класация.
Една от най-желаните награди, "Изборът на готвачите", е присъдена на Масимо Ботура. Неговият ресторант "Остерия Франческана" е сред най-обсъжданите заведения в Италия. Ботура бързо се прочу по света с авангардната си кухня, която макар и крайно новаторска, не е загърбила традиционните техники.
5 | 1 |