Най-скъпият, най-големият, най-луксозният, единственият – Бурж ал Араб

Бурж ал Араб – бижуто на Дубай

Има места на тази земя, които е грях да не бъдат посетени, също толкова греховно скъпо обаче е и удоволствието да се докоснеш до кралицата на Арабия, както наричат единствения 7 звезден хотел в света - Бурж ал Араб или преведено на български Арабската кула.

 

Бурж ал Араб е най-големият хотел на планетата. Създаден е по проект на Том Райт и с височината си от 321 м., 58 етажа (28, от които с двойна височина) е най-високият хотел в света. Построен е върху изкуствен остров на плажа Джумейра и е свързан с останалата част от града посредством самостоятелен виещ се мост.

 

Строителството на инженерното чудо започва през 1994 г. и отваря врати на 1 декември 1999 г.

Формата му наподобява корабно платно като близо до връха му има площадка за хеликоптери (е как иначе). Интересно е, че в Бурж ал Араб няма стандартни стаи. Най-малкият апартамент заема 169 кв.м, а най-големият – близо 780 кв.м. Цените за само за една нощувка започват от 1000$, а кралският апартамент струва 28000$. За изграждане на интериора са използвани най-скъпите материали. Апартаментите са оборудвани с последна дума на техниката и с личен иконом, който да ви показва как работи всичко това. Върхът на всичко са двата Кралски апартамента – мезонети по 252 м2, със свои собствени киносалони, зали за срещи, банкетни зали и частен асансьор. Няма точна информация за това колко струва построяването на всичко това, но има слухове, че ще са необходими около 100 години, за да се възвърнат инвестираните пари.

 

Създаден, за да докаже, че човешката душа е ненаситна, там може да откриете неизмерим и неповторим лукс.

 

В хотела има няколко невероятни расторанта. Ресторантът Ал Мунтаха се намира на 200 м над Персийския залив и предлага прекрасна гледка на Дубай от високо. Ресторантът Ал Махара се намира под водната повърхност и е със стъклени стени. Предлага предимно морски деликатеси. До него се достига чрез съоръжение, което прилича на подводница, а след това може да се похвалите, че буквално сте похапвали в компанията на водни обитатели.

 

Хотелът добива още по-голяма известност след организирането на няколко спортни прояви. През март 2004 г. професионалният голф играч Тайгър Уудс прави няколко удара и изпраща топките в океана от площадката за хеликоптери на върха на хотела (намира се на 211 м надморска височина). През февруари 2005 г. професионалните тенисисти Роджър Федерер и Андре Агаси изиграват приятелски мач на същата тази площадка за хеликоптери, която е превърната в игрище за тенис специално за срещата. Спортистите са играли на тази височина без наличието на предпазни огради.

 

Определено има още какво да бъде разказано за перлата на Дубай, но в един момент оставаш без думи и без дъх... Така че, ако обичате лукса и по- важното, ако можете да си го позволите, хотелът е един – Бурж ал Араб.

 

30 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay