Списъкът на 100-те национални туристически обекта расте

Така се прави археологическа атракция

Археологът Веселин Хаджиангелов е имал късмет, нетипичен за гилдията, коментират негови колеги. Той попада на хубав обект, на щедър и разумен спонсор, и успява да увлече и община Самоков да си свърши работата, за да накара експерти, институции и фирми да подготвят един от най-добрите проекти, кандидатстващи за еврофондовете през регионалното министерство в началото на тази година.

Става дума за проект за реставрация и консервация на античната римска крепост "Цари мали град" в местността "Св. Спас", край село Белчин. От началото на тази седмица тя и разположените в непосредствена близост филиал на Историческия музей в Самоков и късносредновековната църква "Св. Петка" са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта.

"С този проект целим да развием потенциала за културен туризъм в района и така, освен традиционно силна зимна дестинация, да го наложим като подходящо място за целогодишен отдих", обоснова се кметът на община Самоков Ангел Николов.

Предварителните изчисления показват, че реализацията на проекта ще струва над 5 млн. лв. До този момент археологическите разкопки са финансирани от фондация "Възраждане на Белчин" с председател Симеон Пешов. Община Самоков ще кандидатства за средства по схемата за "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" на Оперативна програма "Регионално развитие".

Проектът предвижда след реставрацията северозападната кула на крепостта да изпълнява функциите на музейна експозиция, а североизточната кула да се използва като площадка за посетители. Източната, южната и западната стени на крепостта ще се реставрират частично, като една от кулите ще се изгради до нивото на покрива.

Инициативата на община Самоков включва и обособяване на зона за отдих. Предвидени за изграждане са туристически еко-пътеки около и вътре в археологическия обект. За да се подобри достъпът на посетителите до крепостта е планирано изграждането и на панорамно влакче – от паркинга на музейния комплекс до крепостните стени. Децата ще могат да се забавляват в специално обособен въжен парк.

По време на археологическите проучвания на крепостта са разкрити и останките на две раннохристиянски и на една средноковековна църква. Основите на трите храма се застъпват, което по думите на главния археолог на обекта Веселин Хаджиангелов е безспорно доказателство за приемствеността на култовите места в областта.

"По монетите, открити в хоросанния слой на най-ранния храм, датирахме изграждането му от края на IV век. Представете си, само няколко десетиления след 325 г. – когато при Константин Велики Християнството става официална религия в Римската империя – по нашите земи вече имаме раннохристиянски църкви", обяснява Хаджиангелов.

Освен консервацията на основите на двата ранни храма е предвидена пълната реконструкция на средновековната църква. Върху белите й стени ще бъдат прожектирани уникални стенописи от други храмовете в Самоковския край.

Какво прави проекта така изключителен? Първо, веднага след началото на работата на археолозите, те получават навременно и адекватно частно финансиране за първоначалните си дейности. Второ, общината е подготвила и придвижила коректно всички необходими документи за собственост, като е преминала успешно и навреме през всички бюрократични процедури, което много български общини са все още неспособни да направят. Трето, общината кандидатства със завършен архитектурен проект, който има вече и издадени строителни разрешения.

Предпоставките мястото да стане добър туристически обект не са малко - в резултат на земетресение има паднала и запазена цяла осем метрова бойна кула, от основите до покрива. В крепостта и извън нея има следи от непрекъснат 1700 години християнски култ - църкви и светилища, което не е често срещано. Любопитни строителни решения за средновековни житни складове, вентилирани през пода също са интересен детайл за туриста.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay