Това не е просто сграда в центъра на Лондон

Това не е просто сграда в центъра на Лондон

Aко винаги сте били влюбени в Дикенс, сега вече можете да се докоснете, буквално, до къщата, вдъхновила го да създаде вечния "Оливър Туист". Преди дни британското правителство взе решение да запази сграда в централната част на Лондон, за която се смята, че е изначалното вдъхновение на писателя за написването на романа.

Управляващите във Великобритания обявиха, че на сградата, която е била приют за бедни и бездомни хора ще бъде даден статус II, което значи, че тя не може да бъде разрушавана, защото е част от историческото и архитектурно наследство на града.

"Старата сграда е паметник на онези не толкова приятни моменти от живота в Лондон през XVIII век", коментират специалисти.

Сградата, всъщност, е спасена от местни жители на Лондон, които навреме разбрали, че се планира срутването на постройката, а на нейно място има план да бъде изградена нова и модерна жилищна кооперация. Загрижени лондончани започнали кампания по запазването на вековната постройка. И успешно са на път да добавят в туристическото и историческо наследство на града още една красива постройка на повече от два века.

Младият Дикенс е живял само на девет къщи от приюта и литературоведи са убедени, че нещата, които е виждал и чувал около бездомните, са станали основа за написването на "Оливър Туист" през 1838 г. и за създаването на приюта на Оливър. Сградата е важна и с това, че заради нея реформаторът Джоузеф Роджърс подема кампания за повече грижа за бедните в Лондон, виждайки мизерията именно в приюта в центъра на града.

Според историка Ник Блек, участник в кампанията по запазването на сградата, решението на правителството е "фантастична новина". Той смята, че ако сградата е била съборена, Лондон е щял да загуби последния добре запазен приют от XVIII в. А фактът, че на девет сгради разстояние се намира и домът, в който Дикенс е живял, прави района още по-съблазнителен и ценен не само за туристите, но и за англичаните, които са пословични със силното си историческо самосъзнание.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay