12 въпроса за новородените, които повечето родители си задават

12 въпроса за новородените, които повечето родители си задават
unsplash

Появата на нов член на семейството е най-вълнуващото нещо, което може да се случи, но ако кажем, че е лесно, ще бъде абсолютна лъжа. Новородените бебета са крехки създания, които предизвикват много притеснения в своите родители. 

Ако сте родителите за първи път и тепърва се сблъсквате с особеностите на новороденото, вероятно имате много въпроси. Ето някои от най-често задаваните въпроси и техните отговори:

1. Нормално ли е бебетата да спят много?

И да, и не. Въпреки че новородените спят много, бебето трябва да се събужда на всеки 2 до 3 часа, за да се нахрани и след това трябва да побудува малко. Спане, събуждане, ядене, спане и т.н. Този модел е нормален. Но ако бебето не се събужда само, не може да остане будно известно време, не наддава на тегло или има симптоми на инфекция, може да има някакъв проблем. Ако се притеснявате относно съня на бебето, консултирайте се с педиатъра. 

2. Имам ли достатъчно кърма? Как да разбера дали бебето е добре нахранено? 

Това е много често срещан въпрос, особено ако бебето е на кърма. Отговорът зависи от множество фактори, но обикновено е да. Новите майки не бива да забравят, че телата ни са направени да произвеждат мляко. С достатъчно стимулация трябва да произвеждаме достатъчно, за да нахраним бебето си. Новородените трябва да се хранят на всеки 2 до 3 часа. Така че, ако бебето ви е спокойно между храненията, изхожда се редовно, наддава на тегло и е щастливо, да, имате достатъчно кърма. 

3. Мога ли да разглезя бебето си, като го нося на ръце твърде много?

Не! Бебетата ттрябва да бъдат носени и гушкани, така че не се притеснявайте. Не можете да разглезите дете, като му давате любов. 

4. Какъв цвят трябва да бъдат изпражненията на бебето?

Зависи от това дали бебето е кърмено, хранено с адаптирано мляко или и двете и дали кърмата се състои от предно мляко или задно мляко или и двете. Поради тази причина цветът на изпражненията може да варира. Единственото притеснително е, ако изпражненията са черни.

5. Как да разбера дали на бебето му е студено или пък твърде горещо? 

Не забравяйте, че бебетата по-трудно регулират температурата си. Основното правило е следното: ако на вас ви е горещо, на бебето също му е горещо и обратното. Освен това бебето трябва да бъде облечено с един слой повече дрехи от вас.

6. Нормално ли е бебето да се движи постоянно по време на сън?

Да! Експертите смятат, че времето, прекарано в активен или REM сън, е изключително важно за развитието на мозъка.

7. Нормално ли е бебето да кашля и киха? 

Подобно на възрастните, бебетата имат от време на време кашлица или кихане, но ако се случва твърде често, заведете бебето на лекар.

8. Защо бебето ми е толкова шумно?

Новородените са шумни. Те мрънкат, въздишат и издават всякакви смешни звуци. Но е напълно нормално. Бебетата имат много кратки цикли на сън, като обикновено влизат и излизат от дълбок сън на всеки около 50 минути. Докато преминават в по-лек сън, те могат да се движат или да издават звуци.

9. Нормално ли е коремът на бебето да изглежда така?

Обикновено, да. Бебетата имат големи, меки изпъкнали коремчета! Така че, ако коремът на вашето мъниче изглежда като на жаба, това е нормално. Твърд или раздут? Вероятно има газове или трябва да ака. 

10. Мога ли да изведа бебето от вкъщи?

Разбира се, когато сте готови. Няма подходящо или грешно време да изведете бебето си навън. Не забравяйте, че вашето новородено бебе е уязвимо към настинки и болести, така че избягвайте пренаселени или затворени места, докато не се сдобие с всички ваксини. 

11. Защо бебето ми плюе непрекъснато?

Всички бебета плюят. И то постоянно, така че не се притеснявайте.

12. Какво става с кожата на бебето ми?

Бебетата имат чувствителна кожа и също са предразположени към обриви. Обикновено обривите изчезват в рамките на няколко дни, но ако нещо ви притеснява, обадете се на педиатъра.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay