5 причини, поради които е важно да си почивате след раждането

5 причини, поради които е важно да си почивате след раждането
Pexels

Почивката по време на следродилния период е изключително важна. Различни култури по целия свят вярват в практикуването на 40 дни почивка след раждане. В тези култури жените и техните бебета са по-уязвими през първите шест седмици след раждането. Хората знаят, че раждането е най-интензивният, изнежващ акт - и раждането на бебе е толкова трансформиращо - че този период от живота заслужава най-голямо уважение и грижа.

Жените, които не си почиват през този период, са по-склонни да изпитват следродилна депресия. Жените са толкова отворени (физически, емоционално и духовно) след раждането и се нуждаят от време, за да бъдат обгрижени и да се съберат отново. Бебетата също току-що са напуснали своята тиха, топла среда в утробата. Светът – с всичките му ярки светлини, силни шумове и студ – затруднява техните малки нервни системи и не им е особено лесно да се справят.

Подготовката за 40 дни почивка в следродилния период е най-добрият избор, който всеки родител може да направи за своето ново семейство.

5 причини, поради които е важно да почивате след раждането:

1. Ще ви помогне да се възстановите емоционално

Съществува риск 1 на 7 от развитие на следродилна депресия. Този брой се увеличава, ако жените имат анамнеза за психични заболявания или депресия.

Изследванията също така показват, че силната социална подкрепа по време на следродилния период може да намали риска от следродилна депресия. Тези, които не получават подкрепа или не отделят необходимото време за почивка, често се чувстват по-претоварени, по-тревожни и по-депресирани. И твърде често се обвиняват за тези чувства.

Когато почивате, спестявате енергията си за вашето вътрешно изцеление. Периодът след раждането трябва да е изцяло за вас и вашето бебе, а не за почистване на кухнята или пътуване до къщата на далечен роднина, за да могат да видят бебето.

2. Ще ви помогне да се възстановите физически

Раждането е единственото физически най-интензивно преживяване, през което всеки човек може да премине доброволно. Първо, ние отглеждаме човек от нулата в нашата матка. След това, когато стане с размерите на голяма тиква, преминаваме през часове до дни на контракции, след което или го изтласкваме от вагините си, или се подлагаме на операция. Без значение как сте родили, това е невероятно интензивно преживяване за вашето тяло.

Това не е всичко - след раждането на вашето бебе се ражда и плацентата. Мястото на прикрепване вътре в матката ви е новообразувана рана с размерите на чиния, активно кървяща и заздравяваща в продължение на три до шест седмици. За да зарасне по-правилно и по-бързо, трябва да си почивате. Но тъй като не можем да видим раната на плацентата, лесно е да я игнорираме.

Почивката е от съществено значение за физическото изцеление.

Хората, които почиват след раждането, спират кървенето от тази рана обикновено между две до три седмици след раждането. Хората, които не почиват, често кървят в продължение на около шест до осем седмици. Нашите тела ни казват от какво имат нужда, но наш избор е дали да ги слушаме или не.

3. Ще ви помогне духовно

Едва ли има нещо по-преобразяващо от раждането. Не само че носите друг човек на света, цялото ви аз се променя.

Да си бременна, да родиш и да имаш дете е духовен акт. Минавате през портал, през който никога не можете да се върнете. Отнема време и пространство за обработка на тези дълбоки промени.

4. Това ще помогне на вашето бебе да се чувства по-спокойно и по-малко нервно

В нашата култура е обичайно да забравяме, че бебетата всъщност имат свои собствени преживявания. Опитайте се да помислите за перспективата на вашето бебе: то е расло в топлата, тъмна утроба през целия си живот и изведнъж се появява във външния свят - по-студен, по-шумен и напълно непознат.

Това е много за обработка.

Важно е да дадем време на нашите бебета да преживеят собствената си трансформация и да поддържат средата си възможно най-неподвижна и подобна на утробата.

Ако чувствате, че имате нужда от почивка, вашето бебе също има нужда от почивка.

Има толкова много изследвания за това, че контактът кожа до кожа помага на бебетата да регулират температурата, настроението си и подобрява отношенията при кърмене, както и дълбоката връзка между родител и дете.

Почивката в продължение на шест седмици след раждането не само поддържа вашето умствено, емоционално и физическо здраве – тя поддържа и това на вашето бебе.

5. Това ще разклати моделите в живота ви и в отношенията ви (в добър смисъл)

Важно е да разберете, че не е нужно да правите всичко сами. Позволете на вашия партньор да се грижи за вас. Това ще се отрази много добре на връзката ви.

Винаги е подарък да промениш гледната точка. Много от нас чувстват, че трябва да направят всичко сами. Но е здравословно да оставите моделите да се променят. Вашите партньори (или родители или приятели) ще се радват да ви обгрижват в този период.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay