Google, разкажи ми за секса!

Подрастващите предпочитат да задават неудобни въпроси на търсачката, вместо на родителите си

Google, разкажи ми за секса!

Може би едно от най-големите предизвикателства за всеки родител е да проведе разговора за "птичките и пчеличките". На възрастните им е неудобно да обсъждат тези теми с децата, не знаят как да се изразят и често разчитат, че младежите ще използват други източници, за да се образоват.

Поради всички тези причини, най-достъпен извор на знания по интимните въпроси се оказва Google. Повечето от тийнейджърите споделят, че разясненията, които получават в училище, не са им достатъчни и затова търсят информация в интернет. Този факт и без това си го знаехме, но сега се потвърждава в ново австралийско проучване, цитирано от Jagran Post.

50% от подрастващите споделят, че получават сведения за секса от кибер пространството, в което с интерес следят съответните форуми и сайтове. 36% пък се консултират с приятели и връстници.

Тези практики имат своите опасни последствия. Повече от половината тийнейджъри на възраст между 16 и 19 години споделят, че първият им сексуален контакт не е донесъл никакво удоволствие. А цели 15% не използват презерватив. Според специалисти, това се получава заради липсата на информираност относно безопасния секс.

Ръководителят на изследването е доктор по сексуално здраве и казва: "Социалните мрежи се превърнаха в мода. Тийнейджърите искат съвет или насоки от социалните медии, четат блогове по темата. Дори не държат информацията, която получават, да идва от специалист".

"Подрастващите се интересуват от секса - това е нормално. Но те не осъзнават значението му. Родителите се срамуват да говорят с децата си по темата, а тийнейджърите имат нужда от тази инфомация. Затова започват да търсят в интернет или да дискутират помежду си”, обяснява докторът.

Всички знаем, че новото поколение от ранна възраст се оказва "облъчвано" с информация за секса - от телевизията, от филмите, клиповете, сайтовете. Това провокира интереса на малчуганите. Ако самите родители не са готови да говорят по темата, детето остава с впечатлението, че тя просто не трябва да бъде обсъждана. Много възрастни се притесняват, че може да разкажат за "птичките и пчеличките" прекалено рано. По тази причина, често пропускат и точния момент. А тийнейджърът се обръща към по-достъпните източници.

Да, Google знае много неща. Но що се отнася до секса, любопитните младежи могат да попаднат на какви ли не сведения, водещи до стряскащи последствия. Затова призоваваме всеки родител да превъзмогне срама и да обсъди с детето си деликатните теми. Ако не друго, то поне ще му обясните нещата достъпно, пък и разговорът ще ви сближи.

7 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 23.07.2012|17:52
Вече Гугъл не може да се смята за достоверен източник на информация, защото мнозина се научиха как да манипулират търсачката и да я засипват в измислена и невярна информация. Най-хубаво е разговор с родителите, ако са отворени към такива неща.
8
Не е посочен 18.07.2012|15:36
Много актуален проблем за обществото. За мен е много важно да се създава в детето здравословно отношение към секса. Много се страхувам обаче,защото голотата, която граничи с пошлост присъства на всякъде около нас – реално няма как да предпазим децата си от това…..
7
Не е посочен 18.07.2012|14:51
Аз ще обясня сама на детето ми за секса , защото смятам , че един добър родител е длъжен да обясни на детето си
6
Не е посочен 18.07.2012|13:58
Ами на днешно време всичко може да се намери в нета- а децата са на ти с компютрите...
5
Не е посочен 18.07.2012|13:51
Нормално е да има притеснение от страна на подрастващите...пък и от страна на големите понякога :":Д
4
Не е посочен 18.07.2012|13:20
Заклевам се, че аз никога няма да позволя детето ми да научи повече за секса от интернет, отколкото от мен. Всичко ще му обясня и то по нормален начин, а не със срам и неловки усмивки, които отблъскват и тинейджърите от родителите си.
3
Не е посочен 18.07.2012|12:21
Кофти, ролята на родителите се обезсмисля леко. Аз лично предпочитам да възпитам детето си да ме пита мен за всичко, а не чичо Гугъл:)
2
Не е посочен 18.07.2012|12:04
Когато бях малка и мен ме беше срам да говоря с родителите си на такива теми.
1
Не е посочен 18.07.2012|11:44
Ами това си е съвсем нормално- за подрастващите е срамно да водят такива разговори с родителите си.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay