Защо децата стават хулигани?

Защо децата стават хулигани?

Децата могат да бъдат много жестоки и това е сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Ето защо децата стават хулигани и насилници:

1. Проблеми и неразбирателства вкъщи

Много е опасно, когато средата вкъщи е неподходяща. Децата, които са малтретирани от роднини, са по-склонни да тормозят другите и да проявяват агресия и насилие.

Детето става побойник, защото това му дава един вид контрол, който му липсва вкъщи. Ниската самооценка събужда демони, които водят до вътрешно желание да доминира над другите по жестоки начини.

2. Популярност и показване на социален статус

Много от нас са гледали филми, в които популярните тийнейджъри тормозят другите деца. Изглежда, че децата го правят за забавление, но всъщност това е начин за показване на социален статус.

Популярността дава сила, а също и някои странични ефекти. Това може да доведе до разпространение на слухове и клюки. 

3. Признак на слабост

Изследователите подозират, че децата не са агресивни и не се опитват да тормозят другите, защото имат такава необходимост, а защото се страхуват да не се окажат на мястото на слабите. Тормозейки другите, тези деца се чувстват удобно на мястото си и не се опасяват от загуба на статута си на лидер.

Но когато децата се държат агресивно, това всъщност може да е знак за слабост. Те не са сигурни за мястото си в групата и реагират чрез тормоз, за да прикрият слабостта си.

4. Натиск от други деца

Ние сме социални създания и се опитваме да се впишем в групата. Изглежда по-добре да тормозите някого, както другите, отколкото да бъдете следващата мишена.

Натискът от връстници може да бъде много силен и децата понякога се чувстват така, сякаш нямат друг избор, освен да тормозят другите деца.

5. Отмъщение за предишен тормоз

Когато децата са жертви на тормоз, те могат да имат склонност да тормозят деца в друга област на живота си като отмъщение. Някои тийнейджъри и деца, станали жертва на тормоз, търсят отмъщение. Тези деца често мислят действията си за абсолютно оправдани.

Често жертва на тези деца може да бъде някой по-слаб, така че това се превръща в един порочен кръг.

6. Липса на съпричастност

Някои деца могат дори да се наслаждават на тормоза и да правят обидни шеги, защото им липсва съпричастност. Те просто не разбират какво причиняват на останалите. Ето защо е важно да се грижим за емоционалното развитие на нашите деца.

7. Липса на внимание

Децата се нуждаят от любов и внимание от възрастните. Те трябва да се чувстват обгрижвани. Когато детето стане "невидимо", това може да доведе до развитие на агресия, включително да тормози другите.

Това се превръща в игра, в която детето се опитва да привлече вниманието и одобрението на родителите си, но всъщност не знае точно как да го направи по правилния начин.  

8. Стереотипи и предразсъдъци

Тормоз, основан на стереотипи и предразсъдъци, може да се случи навсякъде. Децата могат да го срещнат в училище, в интернет или в кафене и това произтича от убеждението, че определени групи хора заслужават да бъдат третирани по различен начин.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay